Dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Clinica NO Addict şi unul dintre coordonatorii lucrării „Compendiu de medicina adicţiei”, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre depistarea adicţiilor, precum şi despre cartea care reprezintă o premieră în România.


Interviul a abordat mai multe subiecte: cum se poate interveni în situaţii legate de consumul de substanţe, de alcool, în situaţii privind jocurile de noroc, care sunt programele NO Addict. S-a discutat despre testările şoferilor cu drugteste, precum şi despre noua carte „Compendiu de medicină  adicţiei”.

La acest ultim capitol, dr. Ovidiu Alexinschi, unul dintre coordonatorii Compendiului, a subliniat că lucrarea va fi lansată în toamnă, în noiembrie, ea fiind deja disponibilă pentru comenzi online pe medichub.ro.

Medicul psihiatru a precizat că lucrarea este „prima şi singura carte” dedicată adicţiilor de tot felul, de la cele de substanţe la cele comportamentale, fiind rodul unei colaborări „de mai bine de doi ani” cu o echipă extraordinară de autori, de specialişti din toate centrele universitare din ţară – 35 de autori care semnează 17 capitole.

Dr. Alexinschi a ţinut să sublinieze faptul că lucrarea nu e un tratat, ci „un handbook extrem de uşor de folosit”, adus la zi, care încape cu uşurinţă în buzunarul unui halat. Informaţia e de tip sinteză, totul fiind „cât se poate de precis, de clar şi de scurt”, pentru a surprinde esenţa: „Ce e adicţia, cum se diagnostichează, ce este de făcut”.

Compendiul poate fi folosit cu uşurinţă de orice medic specialist, dar şi de studenţi şi de rezidenţi. Ar putea fi de ajutor în special medicilor de familie, cei care sunt permanent în prima linie şi care sunt foarte interesaţi de subiectul adicţiilor, a adăugat dr. Ovidiu Alexinschi.

„Credem că [compendiul] va pune într-o lumină mai clară şi mai actualizată abordarea problemelor legate de alcool,  de fumat, de substanţe, de jocuri, de reţele. Am încercat să comprimăm ultimele cercetări şi dovezi din literatura internaţională şi din experienţa noastră, a tuturor, din România, legată de adicţii”, a conchis dr. Alexinschi.

Specialistul a mai ţinut să sublinieze şi latura educativă a cărţii, precum şi importanţa educaţiei sanitare în şcoli.

Sursă foto: Facebook BZI





Psihiatru (2)