După ce AstraZeneca şi-a retras de pe piaţă vaccinul anti-COVID, şi Sanofi a anunţat că face acelaşi lucru. Compania multinaţională va comercializa de acum înainte serul produs de Novavax şi va dezvolta vaccinuri combinate împotriva gripei şi a COVID-19.


„Această decizie nu este legată de probleme de eficacitate, de siguranţă sau de calitate, ci pur şi simplu de faptul că există o ofertă suficientă de alte vaccinuri anti-COVID-19 la nivel mondial”, au precizat reprezentanţii companiei Sanofi, citaţi de AFP şi Agerpres.

Anterior, şi grupul AstraZeneca anunţase retragerea vaccinului său -  unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei - , invocând o scădere netă a cererii.

Cazul Sanofi, al cărui vaccin a sosit destul de târziu pe piaţă, este totuşi puţin diferit, întrucât grupul francez va prelua exploatarea unui alt vaccin anti-COVID-19, cel produs de compania americană Novavax.

Sanofi şi Novavax au încheiat „un acord de licenţă co-exclusivă pentru comercializarea în comun a unui vaccin COVID-19 şi pentru dezvoltarea de vaccinuri combinate împotriva gripei şi a COVID-19”, au anunţat cele două companii, într-un comunicat de presă comun.

Acordul prevede ca grupul francez să comercializeze începând din 2025 vaccinul produs de compania americană. Compania franceză va gestiona, de asemenea, chestiunile care ţin de reglementare, precum şi de cercetare şi dezvoltare. Contractul prevede totodată ca Sanofi să poată dezvolta vaccinuri combinate împotriva gripei şi a COVID-19, pe baza serului produs de Novavax.

Grupul francez va prelua şi o mică parte - mai puţin de 5% - din acţiunile companiei Novavax.

 
Farmacist