Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi AerLive.ro lansează campania de informare „AerCurat pentru Bucureşti”, care analizează efectele poluanţilor atmosferici asupra afecţiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice şi dermatologice.


Potrivit unui comunicat al Ecopolis preluat de Agerpres, cu sprijinul unei echipe de medici, Centrul pentru Politici Durabile a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătăţii şi a analizat datele privind sănătatea populaţiei, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru Bucureşti din platforma aerlive.ro.

Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 şi PM10 asupra mortalităţii generale, mortalităţii postneonatale şi bolii ischemice, pentru locuitorii Capitalei, prin aplicaţia AirQ+, dezvoltată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În Bucureşti, poluarea aerului este responsabilă pentru 2.869 de decese cauzate de expunerea pe termen lung la PM2,5 şi 548 de decese cauzate de poluarea cu PM 2,5 pentru persoanele care suferă de ischemie cardiacă. Totodată, 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluşi sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

„Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti şi să servească drept inspiraţie şi pentru celelalte oraşe ale României, care se confruntă cu problema calităţii aerului”, a arătat Oana Neneciu, director executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

În cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale video explicative, cu ajutorul unor medici specialişti, care sunt prezentate pe platforma dedicată.

Pentru a înţelege cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism şi reuşesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii şi creierul, în cadrul campaniei a fost realizată o animaţie video. Ajunse în sistemul sanguin, aceste particule sabotează întregul organism, inflamează şi contractează vasele de sânge, crescând tensiunea arterială, până la punctul în care se poate declanşa un accident vascular cerebral, precizează comunicatul.

„Oamenii sunt îngrijoraţi unde să-şi ducă copiii la şcoală, să fie mai deştepţi, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă”, a explicat Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă -Toxicologie şi coordonatorul pentru sănătate al campaniei.

 


 

Pediatru