Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) avertizează că impurităţile conţinute de substanţa valsartan, fabricată în laboratoarele din China, ar putea dăuna bolnavilor cărora li se administrează substanţă zi de zi.

În 18 iulie, laboratorul chinez Huahai a retras această substanţă de pe piaţa internaţională, din cauza N-nitrosodimetilaminei (NDMA), clasată ca posibil cancerigenă pentru om în caz de utilizare prelungită. Valsartanul este o substanţă activă din medicamentele destinate pacienţilor cu afecţiuni cardiologice (insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, infarct miocardic recent).

După o verificare preliminară, EMA estimează că ar putea apărea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacienţi care folosesc medicamentele ce conţin cea mai mare doză de valsartan (320 mg) în fiecare zi, timp de şapte ani, a scris agenţia europeană într-un comunicat de presă.

EMA a indicat că nu are date despre numărul de pacienţi posibil afectaţi întrucât aşteaptă rezultatele analizelor care vor permite stabilirea concentraţiei de NDMA în medicamentele respective. Pentru moment, se bazează pe nivelurile medii ale acestei impurităţi detectate în substanţa activă de către Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (60 de părţi la un milion)” şi pe studii realizate pe animale”.

Pacienţii trebuie să-şi continue tratamentul

Este important de reţinut că nu există risc imediat pentru pacienţi. Cei care folosesc medicamentele contaminate şi nu le-au înlocuit încă cu un altul nu trebuie să înceteze tratamentul înainte de a se consulta cu medicul sau farmacistul, a subliniat instituţia.


Agenţia europeană crede că impuritatea a ajuns în medicamente ca produs secundar după schimbările efectuate de Zhejiang Huahai în procesul industrial în 2012”, a explicat Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Sursa: Agerpres