Majoritatea europenilor sunt mulţumiţi de măsurile luate de Uniunea Europeană şi de guvernele naţionale împotriva pandemiei. Aproape două treimi au încredere că UE va lua deciziile corecte în viitor.


Sănătatea continuă să fie principala problemă la nivel naţional, cu puţin înainte de situaţia economică a ţării, arată Eurobarometrul realizat în perioada 14 iunie – 12 iulie 2021 în cele 27 de state membre ale UE.

În chestionar s-au aflat şi întrebări privind pandemia de COVID-19, se arată pe site-ul reprezentanţei Comisiei Europene în România. 

Sondajul arată că gradul de satisfacţie cu privire la măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a combate pandemia de coronavirus a crescut semnificativ începând cu iarna 2020-2021, peste jumătate dintre cetăţenii UE fiind în prezent mulţumiţi (51 %, +8). Nemulţumirea a scăzut (41 %, -8), în timp ce 8 % dintre cetăţeni nu au avut o opinie în această privinţă.

Şi satisfacţia cetăţenilor cu privire la măsurile luate de guvernul lor naţional pentru a combate pandemia de coronavirus a crescut în mod semnificativ, devenind opinia majoritară (53 %, +10 faţă de iarna 2020-2021). Dintre cei chestionaţi, 46 % s-au declarat nemulţumiţi (-10), în timp ce 1 % (stabil) nu au avut o opinie.

Aproape două treimi dintre europeni au încredere că UE va lua deciziile corecte cu privire la pandemie în viitor (65 %, +6 faţă de iarna 2020-2021). Aceasta este opinia majoritară în fiecare stat membru al UE.

Majoritatea europenilor consideră că „NextGenerationEU”, planul de redresare al UE, va fi un instrument eficace pentru a face faţă efectelor economice ale pandemiei de coronavirus (57 %, +2 faţă de iarna 2020-2021).

Aproape şapte europeni din zece au declarat că fuseseră deja vaccinaţi în momentul efectuării sondajului, în perioada iunie-iulie, sau ar dori să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 cât mai curând posibil (69 %).

 

Psihiatru (2)