Promulgarea de către preşedintele României, Klaus Iohannis, a legii privind Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, reprezintă un moment important pentru România şi o şansă în plus la viaţă pentru pacienţii oncologici, arată reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).


Au trecut 21 de ani de când Asociaţia Bolnavilor de Cancer a cerut Ministerului Sănătăţii un Program Naţional de Cancer, arată reprezentanţii FABC, într-un comunicat. Acest deziderat a fost transformat în realitate printr-un gest fără precedent de solidaritate din partea tuturor forţelor politice decidente, adaugă ei. 

Pentru pacienţii cu cancer din România, legea promulgată înseamnă acces la investigaţii şi tratamente inovatoare bazate pe o medicina personalizată, iar pentru cetăţenii României, programe de screening care vor da o şansa în plus celor diagnosticaţi într-o fază incipientă a bolii, se mai arată în comunicat.

„Este un prim pas către normalitate a sistemului sanitar din România, care dispune de specialişti de excepţie dar care, până acum, luptau aproape cu mâinile goale împotriva acestei maladii”, mai arată reprezentanţii FABC.

 



Oncolog