Federaţia Sanitas din România continuă să publice rezultatele evaluării sale privind vaccinarea anti-COVID-19 din Sănătate, realizată în baza datelor statistice colectate din spitalele publice. Analiza pe regiuni de dezvoltare arată că în Bucureşti-Ilfov se înregistrează cea mai mare rată de vaccinare a angajaţilor din domeniul medical. Cifrele prezentate de Federaţie includ atât persoanele vaccinate, cât şi cele infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni sau care au contraindicaţii medicale la vaccinare.


Analiza pe regiuni de dezvoltare evidenţiază diferenţe semnificative, arată Federaţia Sanitas pe pagina sa de Facebook. Astfel, rata cea mai mare de vaccinare din Sănătate se înregistrează în Bucureşti – Ilfov (71,28%), iar cea mai mică în Regiunea Nord-Est, respectiv în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Acolo, mai mult de jumătate dintre angajaţii din spitalele publice au ales să nu se vaccineze (50,31%), deşi nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile şi nici nu au existat declaraţii privind eventuale contraindicaţii medicale.

În toate celelalte regiuni, rata de vaccinare în rândul personalului din spitalele publice este de peste 52%.

„Constatăm că şi în rândul angajaţilor din Sănătate se păstrează aceeaşi tendinţă de evoluţie a ratei de vaccinare ca şi la nivel naţional, unde  cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează în Regiunea Bucureşti-Ilfov, iar cea mai mică în judeţele din Regiunea Nord-Est”, spun reprezentanţii Federaţiei.

Rezultatele evaluării mai arată că rata medie de vaccinare este uşor mai crescută în spitalele mari (60,62%) în comparaţie cu cele mici, municipale sau orăşeneşti (58,13%).

Evaluarea este realizată de Federaţia SANITAS pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eşantionul reprezentativ cuprinde atât instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, cât şi pe cele care funcţionează în reţele de instituţii publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere şi autorităţi publice centrale (Transporturi, Justiţie, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Judeţene de Ambulanţă şi Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga ţară.

Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021.

 

Oncolog