Conform raportului G-Finder, finanţarea cercetării în sectorul sănătăţii a atins cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani, perioadă în care valorilor au fost monitorizate. În 2017, 3.5 bilioane de dolari au fost investiţi la nivel mondial în proiecte de cercetare din sănătate, cu o creştere de 7% faţă de anul precedent.

Raportul G-Finder, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, relevă că 39% din finanţarea acestui sector, la nivel global, vine din partea guvernului SUA. Majorări semnificative au venit şi din partea Regatului Unit, a Comisiei Europene, Germaniei şi Indiei.

Finanţarea din Marea Britanie, ameninţată de Brexit

În 2017, finanţarea sectorului Cercetare şi Dezvoltare din Marea Britanie a crescut cu 89%, echivalentul a 87 milioane de dolari. Aproape jumătate din această creştere a venit pe filiera Departamentului pentru Sănătate şi Asistenţă Socială, care oferă grant-uri pentru descoperirea de noi medicamente destinate malariei şi tuberculozei, dar şi parteneriatelor europene pentru studii clinice într-ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare.

„Această creştere a fost fantastică, dar rămâne întrebarea dacă Brexit ca pune sub semnul întrebării această finanţare”, explică Anna Doubell, directorul de cercetare al Policy Cures Research, organizaţia non-guvernamentală care a realizat raportul G-Finder.

„Totuşi, în ciuda creşterii fondurilor alocate, nici o ţară nu a atins ţinta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a aloca 0.01% din PIB către cercetarea din domeniul sănătăţii ce abordează probleme ale ţărilor în curs de dezvoltare”, a declarat Anna Doubell.

„Legăturile dintre Marea Britanie şi Comisia Europeană sunt foarte puternice, în ceea ce priveşte finanţare sectorului de cercetare. Sper că o să rămână aşa şi pe viitor”, a declarat Nick Chapman, directorul Policy Cures Research. Acesta explică, de asemenea, că raportul G-Finder nu include foarte multe date despre finanţarea din China şi Rusia. „Rusia şi-a asumat un rol de leader, în ultimii ani, în cercetarea tuberculozei, dar până acum nu am primit date concrete din partea lor”.

 

Sursa: BBC