Forumul Farmacist.ro se desfăşoară în zilele de 7 şi 8 octombrie 2022, în format hibrid. Tema acestei ediţii este „Actualităţi în farmacologie şi farmacoterapie”. Am stat de vorbă astăzi, între două sesiuni de prezentări, cu prof. univ. dr. farm. Simona Negreş, care face parte din conducerea Comitetului Ştiinţific al Forumului Farmacist.ro. Aceasta ne-a oferit câteva detalii despre temele abordate de speakeri în ceea ce priveşte noutăţile în domeniul farmacologiei şi farmacoterapiei.


Diabetul zaharat, o temă de interes pentru farmacişti


Desfăşurat în format hibrid, Forumul Farmacist.ro, un eveniment foarte important pentru farmacişti, le permite acestora să fie prezenţi în sala de conferinţe pentru a audia prezentările, dar le permite şi celor care au intrat online la eveniment să capete informaţii noi, a subliniat prof. univ. dr. farm. Simona Negreş. Prezentările care au fost ţinute în cadrul forumului „au fost făcute, în mare parte, la cererea colegilor noştri”, a adăugat prof. Negreş.

„Diabetul zaharat, care este o boală prevalentă în populaţie, este o problemă de interes pentru farmacişti, mai ales că s-au schimbat ţintele terapeutice în cazul acestei afecţiuni. Au apărut multe clase de antidiabetice orale sau injectabile, cu mecanisme variate de acţiune. Multe dintre substanţele existente anterior, aşa cum este merforminul, au rămas şi în ghidul european din 2019 şi în ghidul american. Însă, s-au schimbat recomandările privind medicamentele care oferă protecţie cardiovasculară şi renală”, a declarat prof. univ. dr. farm. Simona Negreş pentru MedicHub.

În prezentarea pe care a susţinut-o despre diabetul zaharat, prof. Negreş a pus un accent deosebit pe medicamentele care oferă protecţie cardiovasculară şi renală:

„Aţi văzut că agoniştii de receptori glucagon-like peptide-1 au un grad de siguranţă cardiovasculară mare, fiind recomandaţi la această categorie de populaţie, pentru că, de regulă, diabetul, ca boală metabolică, şi boala cardiovasculară merg mână în mână. De asemenea, am adus în atenţia lor completarea regimului cu insulină atunci când pacientul diabetic nu atinge ţinta”.

În cea de-a doua prezentare de vineri, 7 octombrie, prof. univ. dr. farm. Simona Negreş a vorbit despre hipertensiunea arterială sistolică izolată, la vârstnic: „Aceasta este o problemă socială de sănătate, pentru că peste tot în lume populaţia îmbătrâneşte, speranţa de viaţă a crescut şi atunci hipertensiunea la vârsta de peste 70 de ani, mă refer la cea sistolică izolată, care are prevalenţă de peste 76%, este o problemă care trebuie luată în serios”.


Farmacistul trebuie să consilieze pacientul cu privire la boală


Acum, ghidul american recomandă în cazul pacienţilor vârstnici cu hipertensiune arterială, pentru prevenţia accidentului vascular cerebral, diureticele tiazidice şi diureticele „thiazide-like”.

„La noi, în România, dintre tiazide avem numai hidroclorotiazida, şi dintre «thiazide-like», avem numai indapamid. Indapamidul, faţă de hidroclorotiazidă, are avantajul faptului că este neutru metabolic, nu creşte glicemia, nu perturbă metabolismul lipidic şi nu produce hipopotasemie severă la administrare, pe când la tiazide aceste efecte sunt cunoscute. Şi-atunci rolul farmacistului, dintr-o dată, devine important: el trebuie să consilieze pacientul cu privire la boală, şi la hipertensiune, şi la diabet zaharat, că sunt boli cronice. El trebuie să vorbească despre creşterea aderenţei la tratament, (...) pentru că medicamentul nu are niciun efect dacă nu îl iei”, a mai spus prof. Negreş.

„Iar farmacistul, care este persoana care intră în contact cu pacientul, atunci când îşi ridică prescripţia medicală, poate să îi reaminteacă pacientului – şi de posologie, şi de mod de administrare, şi dacă medicamentul se ia cu alimente sau fără alimente, pentru a reîmprospăta cunoştinţele pe care pacientul le are de la medic”, a atras atenţia prof. univ. dr. farm. Simona Negreş.

„Ultima prezentare (de dinainte de pauză – n.red.), în care s-a vorbit despre medicamentele în sarcină, a arătat de la bun început că s-au schimbat criteriile de clasificare ale FDA-ului din 1979 şi conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea a ales principalele patologii care pot să apară la femeia gravidă: constipaţia – sindrom prevalent, boala de reflux gastroesofagian, greaţa şi vărsăturile care trebuie gestionate, epilepsia – pot fi femei care au boli cronice. Şi ea a subliniat, de exemplu, că zonisamida pare a fi sigură în sarcină şi că la acidul vaproic este cel mai mare risc de malformaţii. Eu cred că toate aceste informaţii, care vin pe diverse aspecte, pe diverse teme, sunt foarte utile, deoarece contribuie la perfecţionarea farmaciştilor. Toate aceste prezentări vor fi disponibile pe site-ul www.medichub.ro, pentru ca cei care doresc să le reasculte să le poată astfel aprofunda”, a conchis prof. univ. dr. farm. Simona Negreş.


Importanţa suplimentării vitaminelor în sarcină


O prezentare deosebit de interesantă a avut Şef lucr. dr. Florina Ruţa, tema acesteia fiind „Efectele şi factorii de influenţă a suplimentării vitaminelor în perioada de sarcină şi anterior sarcinii”.

Dr. Florina Ruţa a prezentat vineri, în cadrul Forumului Farmacist.ro, datele unui studiu despre consumul de suplimente la gravide. A fost vorba despre un chestionar cu 109 întrebări, aplicat pe mai bine de 1.000 de femei gravide, iar, în a doua parte a studiului, chestionarul a inclus 50 de întrebări.

„Ce am urmărit sau ce ne-am dorit prin acest studiu? Să ajutăm la identificarea femeilor care pe perioada sarcinii nu au avut un aport suficient sau să identificăm femeile care se află la risc de a nu avea un aport suficient de vitamine specifice acestei perioade. De asemenea, pe termen lung, ne-am gândit la o posibilitate de dezvoltare a unor programe adecvate de îmbunătăţire a aportului de vitamine în perioada de sarcină sau chiar un formular care să se administreze tinerelor care îşi propun să devină mame”, a detaliat Şef lucr. dr. Florina Ruţa în prezentarea sa.

Florentina Ionescu


Farmacist