A doua zi a manifestării ştiinţifice Forum Farmacist.ro, organizată de MedicHub Media în intervalul 21 – 22 februarie, a însumat numeroase teme extrem de interesante, printre care managementul durerii, prevenţia infecţiei cu HPV, noi medicamente de uz uman aprobate de EMA şi de FDA şi multe altele. În deschiderea sesiunilor ştiinţifice, prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa a ţinut să felicite compania MedicHub la împlinirea frumoasei vârste de 20 de ani de la înfiinţare, urându-le reprezentanţilor săi „să ne invite şi la [aniversarea de] 50 de ani, ca să fim împreună”.


Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa a susţinut, la Forum Farmacist.ro, o prezentare pe tema miturilor din aria terapeutică a paracetamolului, amintind totodată că acesta este „un pilon al medicinei moderne”. „Ce e mit şi ce e realitate?”, i-a întrebat acesta pe colegii săi prezenţi în sală. Profesorul Lupuliasa a demontat apoi câteva mituri în care pacienţii cred, oferind argumente ştiinţifice în acest sens, dintre care amintim doar două.

Un mit, invocat destul de frecvent, „dar cu o anumită doză de adevăr, dar nu în totalitate”, este că „paracetamolul este hepatotoxic”. „Paracetamolul este, într-adevăr, un medicament care are o anumită toxicitate hepatică, dar este un medicament sigur atunci când este utilizat în conformitate cu indicaţiile. El poate provoca leziuni hepatice la pacienţii aflaţi în condiţii de stres oxidativ sau atunci când este utilizat în exces. Pentru că, din păcate, de foarte multe ori pacienţii au iniţiativa să îşi mai administreze încă o « boabă », că le face bine, fără să se gândească la consecinţe”, a punctat profesorul Lupuliasa. Pe lista de mituri frecvente se află şi cel potrivit căruia „paracetamolul duce la creşterea glicemiei şi astfel nu poate fi administrat la pacienţii cu diabet”. „Este iarăşi un mit. Paracetamolul nu este contraindicat la pacienţii cu diabet, ci, în funcţie de felul în care este măsurată glicemia, poate, într-adevăr, să dea reacţii fals-pozitive din acest punct de vedere”, afirmă specialistul.


False contraindicaţii pentru vaccinarea împotriva HPV

Despre „o nouă eră în vaccinarea anti-HPV” a vorbit doctor Petruţa Tarciuc, care şi-a început prezentarea cu o întrebare deloc simplă: Ce preferăm, prevenţie sau tratament?

„Anual, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre ele mor”, a punctat dr. Petruţa Tarciuc, citând din statisticile GLOBOCAN 2022 referitoare la ţara noastră. Tot potrivit GLOBOCAN, zilnic, în România, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin: „Din păcate, cinci dintre ele pierd această luptă”.

„Avem contraindicaţii pentru vaccinarea anti-HPV? Da. Vaccinul nu se administrează în timpul sarcinii şi nici în cazul alergiei la drojdia de bere”, a adăugat dr. Petruţa Tarciuc. Aceasta a dedicat o parte din prezentarea sa falselor contraindicaţii pentru vaccinarea anti-HPV: „Dacă ne cunoaştem cu teren atopic sau cu alergii la peniciline sau la alte medicamente, asta nu reprezintă o contraindicaţie – ne putem vaccina împotriva HPV. Dacă avem un test Babeş-Papanicolau cu leziuni nedorite sau avem o infecţie cu virusul HPV prezentă sau în antecedente, ne putem vaccina. Alăptarea nu reprezintă o contraindicaţie. Dacă e vorba de afecţiuni acute, uşoare sau moderate, iarăşi – ne putem prezenta la vaccinare.” Tratamentul cu antibiotice în curs, expunerea recentă la o boală infecţioasă nu reprezintă nici ele contraindicaţii pentru vaccinarea anti-HPV. Medicul a atras atenţia că testarea HPV sau Papanicolau a femeilor înainte de vaccinarea anti-HPV nu este necesară. Chiar şi aşa, este important ca femeile să continue screeningul pentru cancerul de col uterin, chiar şi după ce au finalizat schema de vaccinare anti-HPV.


Noi medicamente de uz uman aprobate de FDA şi EMA

Conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea a prezentat câteva actualităţi farmacoterapeutice privind medicamentele de uz uman autorizate între anii 2022 şi 2023 de FDA din Statele Unite ale Americii şi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Este vorba despre noi medicamente cu acţiune antibiotică şi antimicotice – „din păcate, nu foarte multe, dar ne bucurăm că sunt autorizate”; noi vaccinuri autorizate în perioada 2022-2023 – „nu am putut să le cuprind pe toate în prezentarea de astăzi”; noi reprezentanţi de clase terapeutice; noi medicamente hibride; cât şi aspecte legate de siguranţa medicamentelor şi activitatea de farmacovigilenţă a EMA în perioada 2022-2024.

„Ca o statistică legată de câte medicamente noi au fost înregistrate, pentru Agenţia Europeană a Medicamentului observăm o medie de 40 de substanţe active pe cei doi ani, 2022-2023. La FDA e puţin mai dezechilibrată situaţia, observăm ceva mai multe medicamente pe 2023”, a subliniat conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea.

Câteva exemple de noi medicamente, potrivit prezentării sale:

  • Primul antibiotic prezentat este Xacduro – o combinaţie de sulbactam / durlobactam; indicaţie terapeutică: peste 18 ani, indicat în tratamentul pneumoniei bacteriene dobândite în spital ori în tratamentul pneumoniei bacteriane asociate ventilaţiei, cauzate de tulpini sensibile la complexul Acinetobacter baumannii-calcoaceticus – „cei care lucrează în spitale ştiu că este un germene foarte greu de gestionat”;
  • Exblifep – este al doilea antibiotic prezentat, el a primit opinie pozitivă de la EMA în luna ianuarie. Este o combinaţie de cefepimă / enmetazobactam; indicaţie: infecţiile complicate de tract urinar, inclusiv pielonefrita acută; pentru Europa, documentaţia a inclus şi o altă indicaţie, şi anume: pneumonia dobândită în spital, inclusiv pneumonia asociată ventilaţiei mecanice.
  • Dintre antimicoticele autorizate de ambele autorităţi, se menţionează Rezzayo (denumirea comercială) – rezafungin (substanţa activă); acesta este un nou reprezentant al grupei de Echinocandine. Ca indicaţie terapeutică: este utilizat în tratamentul candidozei invazive la adulţi.

Forum Farmacist.ro, ediţia 2024, s-a desfăşurat în perioada 21 – 22 februarie, la Hotel Caro din Bucureşti. Tema acestei ediţii a fost „Consilierea farmaceutică - pilon esenţial pentru sănătate”. Evenimentul a fost acreditat cu 26 EFC/ 5 EMC, iar participanţii au primit un abonament digital gratuit la revista Farmacist.ro.

Florentina Ionescu


Farmacist