Persoanele infectate cu HIV îşi vor putea dona organele în beneficiul unor persoane care la rândul lor trăiesc cu acest virus, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Franţa. Această decizie reprezintă o speranţă pentru numeroşi pacienţi seropozitivi care suferă de patologii hepatice şi se află în aşteptarea unui transplant.


Această nouă opţiune este posibilă datorită progresului în tratamentele anti-HIV şi privind tehnicile de transplant, se arată într-un comunicat al Ministerului francez al Sănătăţii, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

Decizia vine după hotărârea similară luată în 2015, cu privire la persoanele infectate cu hepatita C, demers care a avut evaluări pozitive.

Iniţiativa va fi benefică pentru toţi, pentru că astfel se eliberează locuri preţioase pe lista de aşteptare, în favoarea pacienţilor seronegativi care necesită un transplant.

Pacienţii infectaţi cu virusul HIV aflaţi pe această listă pot primi o grefă de la un donator seronegativ sau seropozitiv.

Opţiunea de donare se aplică „donatorilor vii sau morţi, cunoscuţi drept seropozitivi cu HIV, pe terapie antiretrovirală stabilă şi având test genomic pentru HIV negativ în ultimele 12 luni”.  Organele pot fi transplantate la pacienţii seropozitivi, cu infecţii ţinute sub control.

Tratamentele antiretrovirale pe termen lung, care ţin sub control infecţia până când virusul nu mai este detectabil în organism, pot provoca toxicitate la nivel de ficat şi de rinichi.


Oncolog