Consiliul Constituţional din Franţa a validat legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical. Acestea sunt două măsuri cheie ale strategiei anti-COVID promovată de preşedintele Emmanuel Macron – o strategie contestată prin proteste de stradă.


Permisul sanitar, care atestă un test recent COVID-19 negativ, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală, a intrat în vigoare pe 21 iulie, pentru a permite accesul în spaţiile de recreere şi de cultură în care există mai mult de 50 de persoane, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Deputaţii şi senatorii francezi au votat la finalul a şase zile de dezbateri aprinse extinderea acestui permis începând din 9 august la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

Deputaţii de stânga au sesizat însă Consiliul Constituţional, garant al respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa, denunţând o generalizare „disproporţionată” a acestui permis sanitar, cu „mai multe abateri de la principiul egalităţii”.

Judecătorii constituţionali au considerat însă că permisul sanitar rezultă dintr-o „conciliere echilibrată” între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, estimând mai ales că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 timp de 10 zile nu este „necesară, adaptată şi proporţionată”.

Ei au respins şi dispoziţiile referitoare la întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar, dacă activitatea lor ar impune acest lucru, considerând că există „o diferenţă de tratament” faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

Permisul sanitar este contestat în Franţa, unde peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat weekendul trecut, deşi e perioadă de concedii.

Preşedintele Emmanuel Macron a trecut în contraofensivă, publicând pe reţelele sociale, în special pe Instagram şi TikTok, foarte urmărite de către tineri, o serie de explicaţii pedagogice despre vaccinurile anti-COVID-19.

În Franţa, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă.

 

Psihiatru (2)