Criza generată de pandemia de coronavirus va depinde de cât de rapid vor fi dezvoltate medicamente sau vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În Germania, o echipă de cercetători de la Institutul Max Planck vor să vadă dacă un vaccin ( VPM1002) dezvoltat, iniţial, împotriva tuberculozei de către oamenii de ştiinţă din cadrul institutului este eficient şi împotriva infeciţiei cu coronavirus.

Studiul urmează să fie făcut pe scară largă în mai multe spitale din Germania şi va include persoane în vârstă şi lucrători din sistemul sanitar. Ambele grupuri prezintă un risc deosebit de boală. Vaccinul VPM1002 ar putea, astfel, să ajute la reducerea perioadei în care va fi disponibil un vaccin eficient împotriva coronavirusului.

VPM1002 se bazează pe un vaccin BCG, ser utilizat în principal împotriva tuberculozei, care a fost dezvoltat la începutul secolului XX.

Studiile efectuate pe şoareci arată că vaccinul BCG poate proteja nu numai împotriva tuberculozei, ci şi împotriva infecţiilor virale ale tractului respirator. În consecinţă, şoarecii care suferă de gripă au mai puţini viruşi ai gripei A în sânge, dacă au fost anterior vaccinaţi cu BCG. Astfel, animalele au prezentat mai puţine leziuni la plămâni.

Conform studiilor ulterioare, vaccinarea cu BCG creşte, de asemenea, rezistenţa animalelor la alte virusuri (de exemplu, herpes tip 1 şi 2). Aparent, o vaccinare cu BCG activează şi sistemul imunitar împotriva unei infecţii virale. În acest fel, vaccinul reduce riscul ca boala să progrese rapid şi, în consecinţă, şi rata decesului.

VPM1002 conţine bacterii slăbite de tipul tuberculozei, fiind modificate genetic, astfel încât celulele imune să le poată recunoaşte mai bine.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck au investigat până acum posibilitatea ca vaccinul BCG să protejeze în cazul infecţiilor în cadrul unor studii efectuate pe şoareci, dar şi în mai multe studii clinice. În 2018, un studiu de faza II a confirmat că VPM1002 este bine tolerat de nou-născuţi şi este eficient. Vaccinul este testat, în prezent, într-un studiu aflat în faza III pe voluntarii adulţi din India. Cercetarea ar trebui finalizată până la jumătatea anului 2020.

„Rezultatele, până în prezent, arată că vaccinarea cu VPM1002 este sigură şi mai eficientă decât vaccinarea standard cu BCG”, spune doctorul Stefan H.E. Kaufmann de la Institutul Max Planck.

Cercetătorii speră că VPM1002 să fie mai eficient decât vaccinul BCG şi, astfel, să atenueze simptomele unei infecţii cu virusul SARS-CoV-2. „În plus, VPM1002 poate fi fabricat folosind metode de fabricaţie de ultimă generaţie, care ar face milioane de doze disponibile într-un timp foarte scurt”, spune Adar C. Poonawalla, director la Institutul Serum din India.