Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) se confruntă cu un deficit de medici, existând riscul ca din februarie să nu mai poată fi asigurată linia de gardă - motiv pentru care s-a cerut ajutorul Ministerului Sănătăţii, iar problema a fost adusă şi în atenţia Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului.


Directorul SAJ Harghita, dr. Peter Szilard, a fost prezent la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean şi a explicat că lipsa medicilor la instituţia pe care o conduce este una acută, iar prevederile legale prin care medicii de familie sunt obligaţi să obţină un atestat în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, în urma unor cursuri care durează şase luni, va îngreuna şi mai mult activitatea SAJ şi asigurarea liniei de gardă, informează Agerpres.

Potrivit dr. Peter Szilard, unul dintre medicii de la staţia Miercurea-Ciuc a ales să lucreze ca medic de familie, iar SAJ Harghita mai dispune acum de doi medici la Miercurea-Ciuc şi de unul la Gheorgheni.

În plus, la sfârşitul acestei luni trebuie să revină din concediul de creştere a copilului o doctoriţă care a lucrat la substaţia Odorheiu Secuiesc, sub supravegherea unui medic specialist de medicină de urgenţă care s-a pensionat, iar acum nu ar mai putea să fie prezentă pe ambulanţa C2, destinată intervenţiei medicale de urgenţă, întrucât nu deţine atestatul menţionat.

Toate aceste probleme au fost prezentate şi într-o scrisoare trimisă Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în care se subliniază faptul că a crescut numărul intervenţiilor, atât urgenţele de tip cod roşu cât şi transferurile interspitaliceşti ale pacienţilor critici, conducerea SAJ Harghita solicitând aviz pentru ca doctoriţa în cauză să să îşi desfăşoare activitatea în cadrul unui echipaj de urgenţă C2, până când va obţine atestatul.

În scrisoare se mai arată că, în contextul pandemiei şi a schimbării legislaţiei, „cursurile în vederea obţinerii atestatului pentru medicina de urgenţă prespitalicească au fost suspendate”, astfel încât medicul în cauză nu a reuşit să parcurgă pregătirea profesională necesară conform legislaţiei.

În cadrul şedinţei CJ Harghita, dr. Peter Szilard a mai subliniat că, în lipsa medicilor de la SAJ, la transferurile interspitaliceşti va trebui ca spitalul care trimite un pacient într-o altă clinică, mai bine dotată, să asigure şi prezenţa unui medic sau ar trebui ca din centrele universitare, precum Târgu Mureş sau Braşov, să vină o ambulanţă tip C, ca să preia pacientul.

„Dacă legislaţia nu va fi schimbată şi medicul respectiv nu poate să se deplaseze la cazurile critice, o să ajungem că după februarie (...) nu o să putem să facem faţă la solicitări de tip zero şi la transferuri interclinice, când medicii de la spitalele din judeţul Harghita trimit cazurile critice către un spital mai bine dotat, cum este cel din Târgu Mureş” a declarat dr. Peter Szilard.

Acesta a mai arătat că medicii de medicină de urgenţă nu vin să lucreze la SAJ pentru că cei care au această specializare trebuie să meargă să lucreze la camerele de gardă ale spitalelor.

El a cerut ajutorul Consiliului Judeţean, arătând că e foarte important ca această problemă să se rezolve.

 
Oncolog