Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - APAA vine în sprijinul persoanelor a căror încredere în sine este afectată de scleroza multiplă, în cadrul campaniei de informare şi intervenţie psihologică pentru pacienţi şi aparţinători.


Scleroza multiplă este o boală care afectează emoţional şi mintal atât persoanele în suferinţă, cât şi pe aparţinătorii lor. Încrederea în sine a persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă poate fi pusă la grea încercare din cauza simptomelor bolii, a afectării fizice şi a pierderii treptate a independenţei, conducând la o imagine de sine distorsionată, se arată într-un comunicat.

 

Webinarii live

Campania #CONEXIUNEA CU SINE se desfăşoară în perioada 13 iunie - 15 octombrie şi, pe lângă şedinţele de consiliere psihologică, aduce informaţii despre managementul sclerozei multiple, prin organizarea de webinarii live despre scleroza multiplă şi sănătatea mintală, dar şi materiale informative pentru pacienţi şi aparţinători: tutorial video educativ cu exerciţii de relaxare şi auto-conectare, infografic cu sfaturi pentru pacienţi, comunicare prin influenceri, video-uri pentru Tik Tok despre scleroza multiplă şi sănătatea mintală. Toate materialele vor putea fi vizionate pe site-ul APAA şi pe canalele de socializare Facebook, Tik Tok şi YouTube.

„În cadrul campaniei #CONEXIUNEA CU SINE, persoanele afectate de scleroză multiplă vor fi ajutate prin modalităţi şi tehnici de gestionare a stărilor emoţionale prin care trec, în cadrul grupurilor de suport terapeutic gratuite oferite de Yolanda Creţescu, psiholog clinician şi psihoterapeut, pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă şi pentru aparţinători. Pierderea sănătăţii nu trebuie să fie un motiv de izolare, ci ne arată că avem nevoie unii de ceilalţi mai mult decât oricând. Persoanele afectate de scleroza multiplă nu trebuie să aibă în jurul lor bariere sociale, să se simtă singure şi izolate”, spune Rozalina Lăpădatu, preşedinta APAA.

 

Programul întâlnirilor

Grupul de suport pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă va avea 10 întâlniri începând cu 10 iulie, iar şedinţele se vor desfăşura online într-un grup de maximum 30 de persoane, în fiecare luni între orele 18.00 -20.00.

Grupul de suport pentru aparţinătorii persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă va avea 3 întâlniri în luna septembrie, tot online, într-un grup de maximum 30 de persoane, în fiecare luni între orele 16.00 -18.00.

Există un link pentru înscrieri atât pentru pacienţi, cât şi pentru aparţinători, perioada de înscriere fiind între 12 iunie şi 10 iulie.

Asociaţia HAPPY MINDS se alătură ca partener şi pune la dispoziţia pacienţilor şi aparţinătorilor, o linie telefonică de suport unde răspund psihologi pregătiţi în intervenţie pe scleroză multiplă.

Numărul de telefon este 0374451360 şi este disponibil de luni până vineri, între orele 10.00 şi 15.00.

 

O boală care izolează

Scleroza multiplă afectează preponderent femeile - proporţia este de aproximativ trei paciente femei la doi pacienţi bărbaţi - şi se instalează de regulă între vârsta de 20 şi 40 de ani sau chiar mai devreme.

„«Fericirea nu are diagnostic» este mesajul principal al campaniei şi ne ajută să conştientizăm că viaţa poate fi şi bună dincolo de diagnostic. Să integrăm diagnosticul în noul stil de viaţă, să-i ajutăm pe cei apropiaţi cu noua viaţă din «SM» şi  să descoperim noi proiecte pe termen scurt imediat, este credinţa cu care plecăm în această campanie”, consideră Yolanda Creţescu, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă ajung adesea să îşi piardă încrederea în sine. Depresia netratată poate afecta modul în care aceşti pacienţi se îngrijesc, îi poate face să nu îşi mai ia medicamentele şi să renunţe la obiceiurile sănătoase şi poate conduce la creşterea riscului de suicid, se arată în comunicat.

„Imaginea de sine a persoanei este reperul esenţial al autoreglării comportamentale şi emoţionale. Este modul în care o persoană îşi percepe propriile caracteristici fizice, cognitive, emoţionale, sociale şi spirituale. Funcţionarea eficientă în mediul socio-profesional contemporan depinde de capacitatea noastră de autocunoaştere şi autoreglare”, adaugă Yolanda Creţescu.

La rândul lor, aparţinătorii sunt extrem de implicaţi în îngrijirea şi în susţinerea fizică şi morală a persoanei dragi diagnosticate cu scleroză multiplă.





Psihiatru (2)