La Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) au fost deschise prima bancă de sânge şi un centru de transfuzii veterinar. Acestea funcţionează în cadrul Spitalului clinic pentru animale de companie din cadrul USV Iaşi.


„Începând cu luna aceasta, la USV Iaşi funcţionează singura bancă de sânge şi centrul de transfuzii din regiunea Moldovei. În cadrul centrului de transfuzii şi al băncii de sânge ataşate Compartimentului de Urgenţe din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară testăm grupele de sânge la câini şi pisici, putem face teste de compatibilitate între indivizii donatori - receptori şi mai ales putem să oferim pacienţilor noştri şi colegilor din practica privată sângele necesar urgenţelor medicale”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteaţă, coordonatorul Compartimentului de Urgenţe, citat de Agerpres

Cadrele didactice şi medicii veterinari fac un apel la proprietarii de animale, pentru donare voluntară.

„Pe această cale doresc să fac un apel la donatori. Din această categorie fac parte câinii cu vârste cuprinse între unu şi opt ani, cu greutate mai mare de 20 de kilograme, vaccinaţi, deparazitaţi la zi, femele care să nu fi fost niciodată gestante şi pacienţi care să nu fi avut niciodată transfuzii de sânge. Este bine să determinăm grupa de sânge a pacientului înainte de transfuzii, în principiu pentru a limita cât mai mult reacţiile transfuzionale, iar dacă la prima transfuzie sunt mai rare, mai ales dacă ulterior clinicianul stabileşte că este necesar o nouă transfuzie, atunci va trebui să ştim cu certitudine grupa de sânge a acestuia pentru a şti ce donator va fi potrivit pentru pacient”, a spus dr. Paula Paşca, medic veterinar în cadrul Spitalului de Urgenţă.

Sursă foto: Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

 

 

Practica Veterinara