La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) va fi inaugurat miercuri, 12 octombrie, Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară (ROVETEMERG), valoarea totală a investiţiilor pentru realizarea acestuia fiind de aproape 8 milioane de euro.


Managerul proiectului, Gheorghe Săvuţa, a declarat că acest centru are o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est şi nu numai, deoarece aici vor putea fi diagnosticate şi cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar şi cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri, informează Agerpres.

„Dintre obiectivele specifice amintim îmbunătăţirea infrastructurii de CDI a USV Iaşi, prin modernizarea şi amenajarea a şapte laboratoare, dotarea lor cu echipamente, instrumente şi software, dintre care 10 vor fi «state of the art», precum şi acreditarea acestora pentru a fi competitive pe plan naţional şi European; transformarea Centrului ROVETEMERG, în perspectiva anilor 2023-2027, în nucleul unui pol de excelenţă al cercetării bioeconomice şi de sănătate pentru regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, cu impact transfrontalier şi internaţional”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Săvuţa.

Prin acest proiect, USV Iaşi îşi doreşte dezvoltarea unui centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală privind microorganismele înalt patogene, cu potenţial de răspândire în masă, bolile infecţioase emergente şi rare, rezistenţa microbiană la medicamente, siguranţa microbiologică a alimentelor. Rezultatele obţinute au menirea de a îmbunătăţi sănătatea animalelor, omului şi mediului, în spiritul conceptului „One Health” – „O singură sănătate”.

Valoarea totală a proiectului este de 39,7 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 35,7 milioane de lei.


Alergologia