O acţiune în forţă este „urgentă” în faţa propagării rapide a variantei Omicron, fiindcă „vaccinarea singură nu va fi suficientă”, a avertizat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).


„În situaţia actuală, vaccinarea singură nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut până la „foarte ridicat” nivelul privind evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.

Potrivit ECDC, este foarte probabil ca noua variantă să conducă la spitalizări şi la decese, în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel gestionabil, ECDC a cerut din nou o reintroducere rapidă şi o consolidare a aşa-numitelor măsuri non-farmaceutice împotriva COVID-19, un termen care desemnează restricţiile în general.

„Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a uşura povara grea asupra sistemelor sanitare şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a adăugat agenţia.

Pentru ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă rămân o prioritate.

 

Alergologia