Autorităţile din Grecia au anunţat că restricţiile sanitare - purtarea măştilor în spaţiile interioare şi certificatele COVID - vor fi ridicate pe toată perioada turistică estivală. Se va analiza reintroducerea lor în septembrie.


În Grecia, numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut în ultimele săptămâni, autorităţile înregistrând marţi, 12 aprilie, 15.000 de infectări şi 64 de decese. La o populaţie de 11 milioane, circa 72% din locuitori sunt complet vaccinaţi, informează Reuters şi Agerpres.

Sezonul turistic estival, vital pentru economia grecească, începe de obicei după Paştele ortodox.

Grecia se aşteaptă la un număr mare de vizitatori, autorităţile estimând venituri care ar putea atinge 80% din cele din 2019 - un an record, înainte ca pandemia să reducă drastic călătoriile.

Ministrul Sănătăţii, Thanos Plevris, a declarat că decizia de a relaxa restricţiile a fost bazată pe date epidemiologice şi sugestii din partea experţilor.

De la 1 mai până la 31 august nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau de trecere prin boală pentru accesul în spaţii interioare sau deschise, cum ar fi restaurantele. Autorităţile iau de asemenea în considerare ridicarea cerinţei de prezentare a certificatul digital al UE privind COVID pentru a intra în această ţară.

Purtarea măştilor în spaţiile interioare nu va mai fi obligatorie de la 1 iunie, iar elevii se vor întoarce la cursuri după vacanţa de Paşte fără a mai fi nevoie să prezinte regulat teste negative.

Ministrul Sănătăţii a precizat că toate măsurile vor fi reevaluate în septembrie.

Grecia, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din sudul Europei în sezonul estival, a atras peste 33 de milioane de vizitatori în 2019, majoritatea din Marea Britanie şi Germania. Industria turismului reprezintă aproximativ o cincime din economia elenă, iar una din cinci persoane este angajată în acest domeniu, arată Reuters.
ORL