Un studiu Ipsos, care a acoperit 30 de ţări, a scos în evidenţă faptul că, deşi majoritatea populaţiei este conştientă de posibila corelaţie dintre obezitate şi simptomele severe ale coronavirusului, la nivel global oamenii s-au îngrăşat în perioada crizei.


La nivelul celor 30 de ţări monitorizate, o treime (31%) dintre respondenţi au câştigat în greutate de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, proporţia celor care s-au îngrăşat în această perioadă variază considerabil în funcţie de ţară: peste 50% în Chile sau Brazilia, respectiv 30-40% în Peru, Arabia Saudită, Australia, Italia, India, SUA, Spania, Argentina, Africa de Sud sau Turcia. În ţări asiatice, precum China sau Hong Kong, mai puţin de 10% dintre respondenţi spun că au luat în greutate în această perioadă.

Media greutăţii excedentare în această perioadă este de 6.1 kg. Cele mai mari medii au fost înregistrate în Arabia Saudită (8 kg, în rândul celor 35% din populaţie care s-au îngrăşat în această perioadă), respectiv Mexic (8.5 kg, în rândul a 34% din populaţie).

45% dintre cetăţenii planetei spun că încearcă să slăbească. În Chile, această cifră ajunge la 60%, iar în Spania, Peru, Arabia Saudită, Singapore şi SUA depăşeşte 50% din populaţia intervievată. 

Schimbările în comportamentele legate de sănătate sau stilul de viaţă au fost mai subtile şi polarizate.

De la începutul pandemiei, deşi mai bine de un sfert dintre respondenţii la nivel global (27%) au făcut mai multă mişcare, o pondere asemănătoare (23%) au declarat contrariul.  Mai bine de jumătate dintre chinezi (57%) au făcut mai multă mişcare de la debutul pandemiei, spre deosebire de peste o treime dintre cetăţenii din Chile, Belgia sau Italia, care au făcut mai puţină mişcare.

Un respondent din zece a consumat mai mult alcool de la începutul pandemiei, în timp ce o proporţie similară (9%) au afirmat contrariul. Cu toate acestea, în Australia şi Statele Unite, o cincime din populaţie (20%) a consumat mai mult alcool. La polul opus, posibil ca urmare a restricţiilor impuse, un sfert (24%) dintre sud-africani au consumat mai puţin alcool.

În privinţa fumatului, nivelul de polarizare este mai redus (4% au renunţat, iar 3% s-au apucat de fumat). India a înregistrat cea mai mare pondere a respondenţilor care au renunţat la fumat (12%). La polul opus se situează Chile, cu cea mai mare proporţie a celor care s-au apucat de fumat în timpul pandemiei (9%).

Aproape jumătate (45%) din populaţia globului crede că există o legătură între obezitate şi simptomele severe ale COVID-19 în rândul celor infectaţi.

Ponderea este mai mare în Peru (82%), respectiv Marea Britanie (64%). La nivel mondial, o treime (31%) dintre respondenţi nu cred că există o legătură între obezitate şi severitatea simptomelor – în special în China (53%), dar şi în Malaezia, Coreea de Sud, Ungaria, Italia şi Polonia (cel puţin 40%).

Ce facem ca să slăbim?

În rândul celor care încearcă să slăbească, peste jumătate (52% la nivel global) ar prefera să facă mai multă mişcare sau să mănânce mai sănătos, mai degrabă decât să ţină regim pentru a obţine rezultate. Cu toate aceastea, 4 din 10 (44%) au afirmat că vor lua măsuri cu privire la cantitatea de mâncare consumată şi la un eventual regim alimentar.

În Argentina, Chile, Mexic sau Olanda, aproximativ două treimi dintre cei care vor să slăbească preferă să mănânce mai sănătos decât să ţină regim. În China, trei din patru (77%) respondenţi care încearcă să slăbească preferă să facă mişcare.

La nivel mondial, dincolo de mişcare, mâncare sănătoasă şi regim, 38% dintre persoanele care vor să slăbească sunt dispuse să consume mai puţine băuturi care conţin zahăr (în special în Ungaria, Malaezia şi Africa de Sud - peste 50%).

Doar 15% dintre respondenţii la nivel global afirmă că vor consuma mai puţin alcool. În rândul celor care încearcă să slăbească, ponderea respondenţilor dispuşi să reducă volumul de băuturi alcoolice ajunge la un sfert din populaţie în cazul Rusiei (26%), Marii Britanii (25%), Coreei de Sud (25%), Africii de Sud (24%), Belgiei (23%), respectiv Australiei (23%).

Oamenii consideră că exerciţiile fizice sunt mult mai eficiente în reducerea riscului de a dezvolta simptome severe de coronavirus, prin comparaţie cu renunţarea la fumat, consumul de vitamina D, reducerea greutăţii sau renunţarea la alcool. 

4 din 10 respondenţi (38%) consideră că exerciţiile fizice frecvente pot reduce riscul dezvoltării unor simptome severe de coronavirus, în rândul celor infectaţi. Lista continuă cu renunţarea la fumat (28%) şi consumul de vitamina D (26%). 17% au menţionat reducerea greutăţii, iar 1 din 10 (9%) a indicat renunţarea la alcool.

Beneficiul potenţial al exerciţiilor fizice înregistrează cote maxime în China, unde 8 din 10 (78%) respondenţi consideră că, astfel, pot reduce riscurile unor simptome severe. Hong Kong şi India (59%, respectiv 58%) se situează pe următoarele poziţii.

În privinţa vitaminei D, se înregistrează opinii diferite de la ţară la ţară. Doar 1 din 10 respondenţi din Japonia, Germania, Australia sau Suedia consideră că aceasta ar putea fi de ajutor. La popul opus se situează Ungaria sau Africa de Sud, cu o pondere de circa 40% a celor care consideră că vitamina D poate reduce riscul unor simptome severe.

Doar 17% din populaţia globului crede că scăderea în greutate poate contribui la reducerea riscului de simptome severe. Cifra este semnificativ mai mare în Marea Britanie (45%), Peru sau Olanda (34%, fiecare).

Deşi la nivel global mulţi oameni încearcă să slăbească, doar o parte dintre ei fac asta pentru a reduce riscurile de simptome severe asociate COVID-19.

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, o treime (31%) afirmă că vor să elimine greutatea acumulată în timpul pandemiei, în timp ce aproape două treimi (62%) spun că decizia de a slăbi nu are legătură cu pandemia actuală.

Doar 15% dintre respondenţi vor să slăbească pentru a reduce riscul de a dezvolta simptome severe, în cazul în care contactează virusul SARS-CoV-2 – părere împărtăşită de peste 30% dintre respondenţii proveniţi din Peru, Malaezia sau Ungaria.

Dintre cei care afirmă că vor să slăbească pentru a reduce riscurile asociate coronavirusului, o cincime (19%) spun că aceasta este principala motivaţie de a slăbi, în timp ce două treimi (64%) afirmă că acest lucru e important, dar nu reprezintă principala motivaţie de a slăbi.

La nivel mondial, zahărul reprezintă principala componentă din alimentaţie pe care oamenii ar căuta să o reducă sau să o elimine pentru a reuşi să slăbească. Pe locul al doilea se situează caloriile, iar alcoolul e la coada listei.   

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, două treimi (62%) spun că încearcă să reducă sau să elimine zahărul din alimentaţie pentru a putea slăbi. Ponderea acestora depăşeşte 70% în Ungaria, Malaezia, Polonia, Rusia, Turcia sau Africa de Sud.

Pe lângă zahăr, caloriile (41%) reprezintă un alt factor pe care oamenii care vor să slăbească caută să-l reducă în alimentaţie – în special în China, India, Malaezia, Arabia Saudită şi Statele Unite (peste 50%).

La un nivel comparabil se situează şi carbohidraţii, pe care 39% dintre cei care încearcă să slăbească i-ar reduce sau elimina din alimentaţie. Pe locurile următoare se plasează alimentele procesate (31%), respectiv grăsimile saturate (28%).

Doar 16% dintre respondenţii la nivel global menţionează alcoolul pe lista factorilor de redus sau eliminat din alimentaţie. În Rusia, Polonia sau Coreea de Sud, această cifră depăşeşte un sfert din populaţie.

La nivel mondial, dintr-o listă cu 12 potenţiale iniţiative pe care companiile şi guvernele le-ar putea întreprinde pentru a ajuta oamenii să slăbească, 4 din 10 respondenţi care încearcă în mod activ să slăbească au ales preţurile mai mici pentru mâncarea sănătoasă – cu mult înaintea celorlalte propuneri. 

În Ungaria, Israel şi Africa de Sud, ponderea acestora ajunge la două treimi din populaţie.

1 din 5 respondenţi (22%) e de părere că existenţa mai multor spaţii verzi pentru a face mişcare i-ar ajuta să slăbească – în special în rândul cetăţenilor din China sau Arabia Saudită (peste 40%).

18% consideră că existenţa mai multor spaţii publice amenajate pentru a face mişcare i-ar ajuta să reducă din greutate. În această privinţă, cele mai mari ponderi se înregistrează în China (36%) şi Coreea de Sud (31%).

Un procent apropiat (17%) consideră că accesul mai facil la mâncare sănătoasă i-ar ajuta să slăbească – mai ales în Argentina (36%) şi Chile (30%).

Evidenţierea mai clară a conţinutului nutriţional pe ambalajele produselor alimentare reprezintă o iniţiativă despre care 13% din populaţia globului consideră că i-ar ajuta să slăbească. La acest capitol, cei mai exigenţi sunt respondenţii din Germania (23%).

Inovaţiile legate de produse alimentare sănătoase, ingredientele sănătoase în alimentele procesate sau serviciile de control al greutăţii sunt susţinute de doar 1 din 10 respondenţi la nivel global.

Studiul Ipsos a fost realizat online în perioada 23 octombrie - 6 noiembrie 2020, pe un eşantion de 22.008 respondenţi adulţi din 30 de ţări. Ţările participante la studiu sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, Hong Kong, Ungaria, India, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, Rusia, Singapore, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Turcia.

Grupul internaţional de origine franceză Ipsos ocupă locul 3 global în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări.

Psihiatru (2)