Un nou studiu Ipsos, desfăşurat recent în rândul cetăţenilor din 30 de state, arată că România este una dintre cele mai reticente ţări în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19.


Un nou sondaj realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial în rândul a peste 20.000 de adulţi din 30 de ţări arată că 71% din adulţii intervievaţi nu se aşteaptă ca răspândirea coronavirusului să înceteze vreodată, se arată într-un comunicat. Majoritatea adulţilor din fiecare ţară – de la 51% în China până la 85% în Olanda – sunt de acord că răspândirea SARS-CoV-2 nu va putea fi oprită deplin niciodată, indiferent de măsurile luate.

Oamenii consideră că virusul se va răspândi în continuare, iar această părere este vizibilă în special în ţările cu venituri mari din Nordul Europei, America de Nord şi Asia-Pacific.

Ţările care consideră că răspândirea virusului va continua în viitor sunt în general ţări cu o rată ridicată de vaccinare, ţări care s-au confruntat cu creşteri masive de cazuri COVID-19 în valul Omicron, chiar dacă rata de vaccinare depăşea 70%, se arată în sondaj.

România înregistrează scoruri sub media globală: 58% din români cred că răspândirea coronavirusului nu va înceta, în timp ce aproape o treime (29%) cred că răspândirea se va opri. În China, 51% din respondenţi cred că virusul va continua să se răspândească, în timp ce 44% sunt de părere opusă.

În toate cele 30 de ţări participante la studiu, 63% din respondenţi susţin „vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru oricine este eligibil”, în timp ce 32% se opun, iar 5% nu ştiu ce să răspundă.

Vaccinarea obligatorie este susţinută în special de ţările emergente din Asia şi America Latină, în frunte cu India (89%), Peru (86%), Mexic (84%). Ţările unde majoritatea se opune vaccinării obligatorii sunt: România (57%), Ungaria (54%), Rusia (53%), Statele Unite (51%) şi Olanda (51%).

În România, principalele segmente demografice care se opun vaccinării obligatorii a celor eligibili sunt femeile (63%) şi persoanele de 35-49 ani (72%).

Se ştie, din alte studii desfăşurate de Ipsos, că femeile şi persoanele tinere au fost mai reticente la imunizarea anti-COVID-19 încă de la apariţia vaccinurilor, din diverse motive. Principalele cauze sunt frica (teama de reacţii adverse, potenţiale efecte secundare pe termen lung având în vedere lansarea foarte rapidă a vaccinului pe piaţă), lipsa de încredere în eficienţa vaccinului (de exemplu, faptul că o persoană poate să contracteze virusul chiar dacă este vaccinată), precum şi speranţa că în rândul celor mai tineri sau fără afecţiuni cronice COVID-19 se va manifesta sub forme uşoare, se arată în cercetare. 

Studiul a investigat mai multe scenarii privind obligativitatea vaccinării, cum ar fi obligativitatea certificatului verde pentru toţi adulţii cu vârsta peste 18 ani, respectiv peste 50 de ani, pentru participarea la evenimente şi manifestări sportive, pentru călătorii, însă scorurile nu sunt cu mult diferite faţă de atitudinea privind obligativitatea vaccinării persoanelor eligibile.

România se situează mult sub media globală, fiind una dintre cele mai reticente ţări privind vaccinarea obligatorie, indiferent de situaţia evaluată. Această atitudine este în strânsă legătură cu comportamentul românilor: rata de vaccinare cu ambele doze se păstrează încă la un nivel scăzut (42%), cu mult sub ţările Uniunii Europene (72%).


 

Psihiatru (2)