Mucormicoza, numită şi „ciuperca neagră”, cu incidenţă rară în mod normal, afectează tot mai multe persoane din India aflate în curs de vindecare sau vindecate de COVID-19. Doctorii cred că infecţia, cu mortalitate de 50%, este declanşată de tratamentul cu steroizi pe care-l primesc bolnavii în stare gravă, diabeticii fiind în grupa de risc.


Infecţia apare la 12-18 zile după ce pacienţii se vindecă de COVID-19, iar paturile de spital special prevăzute pentru cei cu ciupercă neagră se ocupă rapid, arată BBC. Peste trei sferturi dintre cei internaţi au nevoie de intervenţie rapidă, îndepărtarea chirurgicală a ochiului afectat fiind soluţia pentru a împiedica infecţia să ajungă la creier.

În spitalul de stat din oraşul Indore, în centrul ţării, numărul pacienţilor cu ciupercă neagră a crescut de la 8, săptămâna trecută, la 185 în weekend, arată dr. V.P. Pandey, de la Maharaja Yeshwantrao Hospital. Numai în Indore sunt cel puţin 400 de pacienţi afectaţi de mucormicoză.

Doctorul Pandey afirmă că ciuperca neagră a devenit o provocare mai mare chiar decât COVID-19. Dacă pacienţii nu sunt trataţi corect, în timp util, rata mortalităţii atinge 94%. Costul tratamentului e mare, iar rezervele de medicamente se epuizează.

Bolnavilor li se face o injecţie intravenoasă cu antifungicul amfotericină B, zilnic, tratamentul putând dura până la 8 săptămâni. Datele colectate în spitalele din oraş arată că majoritatea pacienţilor sunt de sex masculin, în curs de recuperare după infecţia cu SARS-CoV-2, şi că majoritatea fuseseră trataţi cu steroizi. O bună parte dintre ei suferă de comorbidităţi, cea mai comună fiind diabetul.

Separat, patru doctori din India au monitorizat starea de sănătate a 100 de pacienţi care contractaseră mucormicoza. Studiul a arătat că, dintre bolnavi, 79 erau de sex masculin, iar 83 sufereau de diabet.

Mucormicoza este o infecţie rară, cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găseşte în sol, în dejecţiile animale sau în vegetaţie descompusă. Afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi poate ameninţa viaţa diabeticilor sau persoanelor imunocompromise. 

 

ORL