Știri

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se reorganizează

Managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler, a anunţat că procesul de reorganizare se impune ca urmare a închiderii sediului Zerlendi, din Calea Şerban Vodă, dar şi pentru că orice unitate medicală trebuie să-şi adapteze serviciile la nevoile momentului, în beneficiul pacientului.
26 Mai 2021
Știri
26 Mai 2021

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se reorganizează

Managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler, a anunţat că procesul de reorganizare se impune ca urmare a închiderii sediului Zerlendi, din Calea Şerban Vodă, dar şi pentru că orice unitate medicală trebuie să-şi adapteze serviciile la nevoile momentului, în beneficiul pacientului.


„Reorganizarea e un proces care nu trebuie să sperie, este impus de patologia cu care se confruntă pacientul român. Să nu uităm că reorganizarea Institutului de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» trebuie făcută în aceeaşi infrastructură veche, care trebuie reînnoită”, a declarat managerul Beatrice Mahler, citată de Agerpres.

Sediul din Viilor, cel pe care toată lumea îl ştie drept sediul central al Institutului, are 4 pavilioane dedicate pacienţilor adulţi, a explicat Mahler.

Pavilionul 1 este pentru pacientul pneumologic şi pacientul care are nevoie de intervenţii chirurgicale toracice. „Din acest pavilion s-au relocat secţiile de tuberculoză, pentru a proteja pacienţii cu afecţiuni pulmonare cronice sau cei din postoperator de riscul unei infecţii nosocomiale TB (tuberculoză). Sunt la dispoziţia pacienţilor în acest moment 52 de paturi de chirurgie toracică şi 100 de paturi de pneumologie, dar şi laboratoarele de investigaţii imagistice, funcţionale şi bronhologie”, a arătat managerul.

Pavilionul 2 are redeschise compartimentele de oncologie (5 paturi), paliaţie (5 paturi), recuperare post-COVID (13 paturi), iar 58 de paturi rămân dedicate pacientului COVID în secţie şi 7 ATI COVID.

Mahler a precizat că Pavilionul 3 este dedicat exclusiv pacientului cu tuberculoză: „Conform incidenţei, cazurile de tuberculoză sensibilă sunt mai multe decât cele de tuberculoză multidrog rezistentă. Prin reorganizare în pavilion pot fi internaţi 26 pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă şi 78 pacienţi cu tuberculoză sensibilă”.

Beatrice Mahler a mai adăugat că Pavilionul A, de la intrarea în institut, va avea la parter, conform legislaţiei în vigoare, zona de internare de zi Pneumologie, cu 7 cabinete destinate evaluării pacienţilor cu simptomatologie pulmonară, care pot beneficia de analize şi consult medical într-o singură zi, fără a fi necesară internarea de lunga durată.

„Creşterea accesibilităţii la servicii de internare de zi este o urgenţă, pentru că în acest moment, pentru pentru a beneficia de un consult la pneumolog în «Institutul Marius Nasta», programarea posibilă este în 27 iulie, şi suntem în 25 mai. Pentru pacientul cu tuberculoză se menţine posibilitatea evaluării în cele 3 dispensare TB, care vor avea 2 locaţii”, a arătat managerul.

Potrivit medicului, dispensarul de tuberculoză de lângă Cişmigiu va găzdui dispensarul TB Sector 4 şi 6, într-un program bine stabilit, care creşte utilizarea eficientă a spaţiilor, în contextul în care toţi pacienţii cu boli respiratorii trebuie să beneficieze de acces la medicul pneumolog.

„Rămâne în vigoare posibilitatea iniţierii tratamentului tuberculozei în dispensarele TB, cu monitorizarea efectuată de către medicii pneumologi din dispensare, ca urmare a proiectului Ministerului Sănătăţii - Ambulator TB. Este normal şi firesc în acest moment ca spitalizarea de lungă durată, indiferent de patologie, să fie pentru pacientul cu probleme medicale sau sociale deosebite, restul pacienţilor putând fi trataţi la domiciliu”.

Pentru tuberculoză, regula de izolare la domiciliu a cazurilor active pentru o perioadă de 2 săptămâni este specificată ca obligatorie, în legea apărută în 2020, personalul medical din dispensarele TB putând face vizite la domiciliu, transport de medicamente specifice şi monitorizarea efectelor tratamentului prin telemedicină.  

„Vă asigur că pacientul cu tuberculoză din Bucureşti are în acest moment, la fel ca în orice ţară din Europa, posibilitatea efectuării tratamentului acasă sau la spital în funcţie de gradul de afectare, posibilitatea de izolare la domiciliu în funcţie de nevoia lui reală. Internarea în spital trebuie să rămână o opţiune pentru cazurile grave”, a mai spus Mahler.

În opinia sa, o urgenţă a momentului o reprezintă cancerul pulmonar, iar pacientul trebuie să aibă la dispoziţie paturi în secţii de pneumologie sigure, „cu risc scăzut de infecţii nosocomiale TB, pentru că o tuberculoză activă la un pacient cu cancer pulmonar impune amânarea tratamentului oncologic”.  

 

Alergologia

 

institut marius nastareorganizareservicii adaptatecancer si tuberculozaafectiuni prioritare
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Guvernul a aprobat reorganizarea Ministerului Sănătăţii

Guvernul a aprobat o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prin care structura organizatorică a ministerului se modifică în acord cu prevederile Legii 296/2023 ...

Comunicate de presă

Plan pentru reorganizarea reţelei naţionale de diagnostic şi tratament al hemofiliei

În contextul Zilei Mondiale a Hemofiliei, celebrată anual pe 17 aprilie, Societatea Română de Hematologie, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România, a organizat masa rotundă „Acces echitabil pentru toţi - Conştienti...

Știri

Alexandru Rafila: reorganizarea sistemului de transfuzii este „imperios necesară”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că este necesară reorganizarea sistemului naţional de transfuzii, prin înfiinţarea unor centre regionale....