O pacientă diagnosticată cu tumoră coledoc distal a fost salvată după o operaţie efectuată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, a informat unitatea medicală.


Echipa medicală a spitalului, formată din medicii chirurgi dr. Caliţa Mădălina, dr. Ciocan Doru, dr. Costea Dragoş şi medicul de anestezie şi terapie intensivă dr. Cumpăna Ion, a redat şansa la viaţă unei femei în vârstă de 49 de ani, diagnosticată cu tumoră coledoc distal.

„Aceştia au luptat pentru viaţa pacientei şi au realizat în premieră, cu succes, o intervenţie chirurgicală deosebit de complicată, cu o rată mare de mortalitate, dar fără de care şansele pacientei la viaţa ar fi fost aproape inexistente. Felicitări întregii echipe medicale”, se arată într-un comunicat al SJU Focşani, preluat de Agerpres.

Intervenţia se centralizează în Registrul Naţional de Duodenopancreatectomie, fiind o procedură chirurgicală extrem de complicată.

Duodenopancreatectomia cefalică este o intervenţie chirurgicală complexă, practicată pentru tumori localizate la capul de pancreas, duoden, calea biliară principală distală sau traumatisme grave ale acestor regiuni.

Astfel de intervenţii se realizează doar în centre sau în clinici specializate, cu echipe de medici special antrenate în patologia bilio-pancreatică şi presupune rezecţia capului de pancreas, a duodenului, parte din stomac, ultima porţiune a căii biliare, colecistul şi ganglionii regionali. Pancreasul restant se implantează într-o ansă de intestin subţire sau stomac.

Rata complicaţiilor acestor intervenţii poate ajunge la 50%, cea mai importantă complicaţie postoperatorie fiind fistula pancreatita care apare la 20% dintre pacienţi.

Intervenţia chirurgicală a fost un succes, iar după două săptămâni de atentă supraveghere medicală, pacienta a fost externată.

Sursă foto: Facebook Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani

 

Oncolog