Prima procedură de protezare valvulară transcateter (TAVI) prin abord transaxilar, a fost realizată de echipa condusă de prof. univ. dr. habil. Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF „Carol Davila”, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (SCUB).


Procedura protezării valvei aortice transcateter – TAVI  – cunoaşte o rapidă dezvoltare în ultimul deceniu. Este o procedură non-chirurgicală, microinvazivă, indicată pacienţilor cu stenoză aortică severă, cu vârsta peste 65 de ani, se arată pe pagina de Facebook Chirurgie cardiovasculară Floreasca.

„Accesul transfemural este abordul standard, care oferă rezultate optime şi reproductibile”, se arată în postare. În situaţia în care, din cauza patologiei vasculare periferice, vasele femurale şi iliace nu permit accesul, valva aortică transcateter (TAVI) trebuie introdusă pe căi alternative. În prezent, accesul pe calea arterei axilare reprezintă o a doua opţiune.

„Echipa noastră a realizat, în premieră naţională, în cursul săptămânii trecute, primul implant TAVI prin abord transaxilar stâng”, se subliniază în postare. „Felicitări şi mulţumiri echipei de la Sp. Clinic de Urgenţă Bucureşti: prof. univ. dr. habil. Horaţiu Moldovan, dr. Lucian Câlmâc, dr. Cristian Voica, dr. Andreea Costache, dr. Mihai Cacoveanu, dr. Bogdan Popescu, dr. Cezar Sandu şi as. Mihaela Geană, de la Institutul «C.C. Iliescu»”.

Sursă foto: Facebook Chirurgie Cardiovasculară Floreasca
 

 


Medic