Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenţie efectuată în premieră în judeţul Bihor, bărbatul fiind treaz şi conştient în timpul procedurii.


Pacientul prezenta o tumoră cerebrală de 2 centimetri, localizată la nivelul lobului temporal stâng, se arată într-un comunicat al unităţii medicale. S-a dispus rezecţia tumorală cu ajutorul microscopului, şi fiindcă tumora era situată într-o zonă cu funcţionalitate importantă, echipa operatorie a decis utilizarea în premieră a unei tehnici speciale de anestezie, numită „asleep-awake-asleep” (adormit-treaz-adormit).

Aşadar, la începutul intervenţiei, pacientul a fost adormit, iar după efectuarea procedurii până la nivelul membranei Dura mater, pacientul a fost trezit. Echipa a trecut apoi la rezecţia tumorii, cu pacientul treaz pe masa de operaţie.

„Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secţiei de neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. Pacientului i s-a cerut să numere şi i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde şi de a reacţiona, ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie”, se arată în comunicat.

Tumora a fost excizată cu succes, iar pacientul a fost adormit din nou, pentru a se coase incizia. Operaţia a durat 4 ore şi a decurs fără incidente, iar pacientul nu îşi va putea aminti momentele de conştienţă din timpul intervenţiei.

Bărbatul a fost operat în data de 27 martie, în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. Premiera medicală a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică Neurochirurgie, Secţia Clinică ATI şi psihologul din cadrul Secţiei Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie.

Pacientul şi-a revenit post-operator şi este în stare stabilă, el urmând să îşi continue tratamentul oncologic.

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor - Oradea


 

 

Medic