După depunerea jurământului de învestire, noul ministrul al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a arătat care sunt priorităţile mandatatului său – de la atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru investiţii, la reforma managementului spitalelor şi al serviciilor de sănătate.


A conduce Ministerul Sănătăţii şi a coordona sistemul de sănătate din România este o mare responsabilitate, a arătat, pe pagina sa de Facebook, Ioana Mihăilă.

„Ministerul Sănătăţii are nevoie de continuitate în acest moment. Mi-aş dori ca această criză majoră de sănătate publică să ne găsească lucrând împreună - medici, politicieni, jurnalişti, asistenţi medicali, fiecare om responsabil din ţară care îşi doreşte sănătate pentru el şi pentru familia sa”, a scris ministrul.

Ioana Mihăilă a mai arătat că a făcut parte din echipa se secretari de stat a lui Vlad Voiculescu şi că este la curent cu toate proiectele începute. Şi-a manifestat speranţa că va avea timpul necesar să le ducă până la capăt: „Mă vor ajuta în acest proces experienţa practică de medic, experienţa de manager şi aceste luni de serviciu public ca secretar de stat responsabil cu investiţiile din fonduri externe şi componenta de Sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

Ministrul a mai arătat că problemele sistemului de sănătate, „aceleaşi de 30 de ani”, s-au accentuat în contextul presiunii pandemiei. Pentru remedierea lor, mandatul său va avea trei priorităţi.

Prima ar fi atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate. „În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă am propus investiţii de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească. Aceste investiţii, implementate corect, pot să facă pentru oameni diferenţa între viaţă şi moarte, între a primi un tratament adecvat în ţară sau a fi nevoiţi să meargă în străinătate, diferenţa între demnitate şi disperare”, a subliniat ministrul.

O altă prioritate ar fi creşterea accesului la servicii medicale de bază. În acest scop, ministrul spune că a prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitalicească: cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate şi caravane medicale.

A treia prioritate este reforma managementului spitalelor şi al serviciilor de sănătate. Competenţa în funcţii de conducere este „o necesitate, nu un moft”, a subliniat ministrul. „Avem nevoie de oameni bine pregătiţi în funcţii de conducere. (...) Pentru asta, vom continua concursurile la Casele judeţene de asigurări de sănătate şi Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, va avea tot sprijinul meu pentru ca acest proces să fie unul de succes”.

Se vor organiza „concursuri corecte” şi pentru celelalte funcţii de management din sistemul sanitar, a mai arătat Ioana Mihăilă.

„Am convingerea că, prin eforturi comune, la finalul acestei crize sistemul de sănătate va fi mai puternic”, a punctat ministrul.

 

Medic