Pentru a frâna numărul de infectări, în Italia au intrat în vigoare noi restricţii şi s-a introdus „super-certificatul verde”. Acesta trebuie prezentat obligatoriu în autobuz, metrou şi la târgurile de Crăciun, restricţionând şi mai mult activităţile persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19.


Super-certificatul li se eliberează cetăţenilor italieni vaccinaţi cu schemă completă şi celor care au trecut prin boală şi este necesar pentru a putea intra în baruri, restaurante, cinematografe, teatre şi discoteci, precum şi pentru a putea participa la evenimente sportive, petreceri şi la ceremonii publice, până la 15 ianuarie, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii din Italia a lansat o aplicaţie ce permite verificarea validităţii super-certificatului. El va avea o valabilitate de nouă luni după ultima doză de vaccin şi de şase luni pentru cei care s-au vindecat de COVID-19.

Certificatul verde clasic, care se poate obţine şi în baza unui test antigen negativ, va fi obligatoriu pentru a putea merge la muncă sau pentru a tranzita zonele comerciale, nu însă şi la sfârşit de săptămână, când trebuie prezentat super-certificatul verde.

Agenţii de poliţie, carabinierii şi personalul angajat în gestionarea transportului în comun vor putea să solicite noul certificat celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul, începând cu vârsta de 12 ani. Minorii vor trebui să prezinte şi ei documentul, a decis guvernul italian, care insistă asupra siguranţei mijloacelor de transport în comun.

Accesul în baruri, restaurante şi alte locuri de agrement va fi controlat de agenţii poliţiei locale, iar cei care nu vor putea prezenta documentul vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de euro.

Intrarea în vigoare a noilor măsuri, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii sanitare şi în exteriorul centrelor comerciale sau în pieţe, a impulsionat vaccinarea în ultimele zile, mai ales cu cea de-a doua şi cea de-a treia doză de vaccin.

În prezent, 45,7 de milioane de cetăţeni italieni sunt vaccinaţi cu schemă completă, reprezentând 84,76 % din populaţia ţării, iar vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani ar putea să înceapă de săptămâna viitoare.

În ultimele 24 de ore, în Italia au fost raportate 15.021 de infectări noi şi 43 de decese asociate COVID-19.

 

Pediatru