Grupul de companii Zentiva marchează 60 de ani în producţia de medicamente în România. Toate entităţile locale deţinute în ţară au raportat o cifră de afaceri de 203 milioane de euro în 2021, cifră care plasează grupul în topul producţiei de medicamente.


Fondată în 1962, unitatea de producţie Zentiva din Bucureşti a reprezentat baza de dezvoltare a grupului pe piaţa locală, care acum reuneşte două fabrici de medicamente în Capitală, se arată într-un comunicat.

„Zentiva a trecut prin transformări majore în cei 60 de ani de existenţă. Cu precădere, ultimii 30 de ani reprezintă reinventarea sa într-un producător modern de generice accesibile, de înaltă calitate. Deşi a rămas pe acelaşi amplasament de la fondare, puţine mai pot fi recunoscute din fabrica noastră în urma investiţiilor de 44 milioane Euro realizate doar în ultimii 12 ani. Păstrăm  cultura responsabilităţii în producţia de medicamente, tradiţia, pasiunea şi experienţa pentru a le transfera în viitor, cu acelaşi angajament de a sprijini milioane de pacienţi, medici, angajaţi, parteneri, comunităţi şi un viitor mai bun şi mai sustenabil pentru toţi”, a declarat Simona Cocoş, directorul general Zentiva România şi Republica Moldova.

Grupul va continua să investească anual în extinderea producţiei de medicamente la cele două fabrici din Bucureşti, investiţii cu precădere în tehnică şi tehnologie de producţie de ultimă oră. În 2021, compania  a lansat 13 molecule acoperind ariile terapeutice oncologie, cardiovascular, durere, antivirale, dermatologie, pneumologie şi vitamine.

În perioada următoare, Zentiva intenţionează să accelereze lansarea de noi medicamente pentru afecţiuni din cardiologie, oncologie, sistem respirator şi diabet, care să asigure pacienţilor de azi şi de mâine opţiuni terapeutice moderne.

Grupul îşi reconfirmă angajamentul de a asigura o lume mai sustenabilă. Fabricile Zentiva din Romania folosesc 100% energie verde, iar la nivel de grup, inclusiv in România, s-a stabilit obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere al amprentei de carbon, până în 2030.

Sub iniţiativa PlanetZ, compania va continua proiectele de reducere a utilizării de resurse şi va optimiza volumul de deşeuri din producţie şi operaţiunile curente. Îşi va menţine angajamentul pentru mediu prin acţiuni în comunitate, ajutând la reabilitarea zonelor defrişate, o contribuţie începută în 2019 şi care va ajunge anul acesta la 47.000 de arbori plantaţi în zona Munţilor Făgăraş.

„Perspectivele de viitor ale Zentiva vor continua să vizeze performanţa operaţională şi îndeplinirea misiunii de a creşte accesibilitatea pacienţilor la tratamentele de înaltă calitate, moderne, prin furnizarea de medicamente generice. Acestor direcţii adaugăm şi alte dimensiuni, de mediu, sociale şi de guvernanţă, fundamentale pentru noi şi lumea în care trăim. Vreau să le mulţumesc colegilor noştri şi nenumăratelor generaţii care au fost parte din Zentiva şi alături de pacienţi în aceşti 60 de ani. Pasiunea şi responsabilitatea lor sunt esenţiale pentru noi, de aceea vom creşte ceea ce am cultivat cu grijă în compania noastră – un mediu de lucru în care să se simtă în siguranţă, respectaţi, apreciaţi, unde pot creşte şi unde se pot împlini”, a spus Simona Cocoş. 

În prezent, Zentiva este cel mai mare producător de generice de pe plan local, în volume vândute.

 

 

Farmacist