UMF „Carol Davila” organizează a doua ediţie a Congresului Internaţional NutriTerra, în contextul marcării a 100 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Farmacie. Evenimentul va avea loc între 14 şi 16 iunie în Capitală şi va reuni specialişti din întreaga lume pentru a discuta cele mai recente cercetări şi descoperiri în domeniul ştiinţelor alimentare.


Congresul Internaţional NutriTerra 2023 este o ediţie specială, dedicată centenarului Facultăţii de Farmacie, şi se concentrează pe tema „Nutriţie de precizie şi securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică şi nutriţie în timpul ciclului de viaţă”, se arată într-un comunicat. În cadrul acestui eveniment, cei peste 20 de lectori locali şi internaţionali vor explora subiecte precum: cum prevenim bolile printr-o alimentaţie corectă, evaluare şi intervenţie nutriţională precisă, nutriţia în diferite stadii ale vieţii, „metaflammation”, „inflammaging” şi tulburări imunometabolice, îmbătrânirea şi nutriţia, care sunt mecanismele psihologice care duc la boli alimentare; nutrigenetică, intermitent fasting – efecte benefice şi nefaste şi multe altele.

Este unul dintre cele mai importante evenimente academice din domeniul nutriţiei şi al siguranţei alimentelor şi se aşteaptă să reunească peste 500 de participanţi din întreaga lume. Evenimentul este găzduit de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi se va desfăşura în format hibrid.

„La marcarea celor 100 de ani de de la înfiinţarea Facultăţii de Farmacie, suntem încântaţi să oferim specialiştilor din întreaga lume oportunitatea de a împărtăşi cele mai recente cercetări şi descoperiri în domeniul ştiinţelor alimentare şi de a se conecta cu colegii lor. Aşteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm pe toţi participanţii şi să explorăm împreună cele mai importante subiecte din nutriţie şi siguranţa alimentelor”, a declarat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultăţii de Farmacie, UMF „Carol Davila” din Bucureşti. 

De la lansarea sa în martie 2020, NutriTerra a devenit una dintre cele mai puternice adunări internaţionale de ştiinţă nutriţională din Uniunea Europeană. Congresul se adresează medicilor din toate specialităţile, farmaciştilor din diferite specialităţi, dieteticienilor înregistraţi, consultanţilor nutriţionişti, kinetoterapeuţilor, asistenţilor de farmacie, asistenţilor medicali şi altor specialişti în sănătate. Participarea la acest eveniment va fi creditată cu puncte de educaţie continuă de specialitate, medicală, farmaceutică şi dietetică.  

Pentru a spori beneficiile înregistrate în domeniul nutriţiei, congresul încurajează participarea cu lucrări de cercetare care să contribuie la identificarea şi soluţionarea problemelor nutriţionale şi la asigurarea unui nivel mai bun de sănătate în Uniunea Europeană şi regiunile învecinate. De asemenea, se acceptă şi lucrări ştiinţifice din alte regiuni ale lumii. Până la data de 31 mai 2023, se pot depune propuneri de rezumate, de maximum 350 de cuvinte.

Agenda Congresului Internaţional NutriTerra cuprinde subiecte abordate de peste 20 lectori români şi internaţionali. Dintre aceştia fac parte: 

•           Prof. dr. Pascal Revault, Franţa, IEDES La Sorbonne Paris – coordonator al cursului Evoluţia şi provocările politicilor de sănătate la locul de muncă în cooperare internaţională şi realizator al cursului Ecologie, antropologie şi sănătate. Director de expertiză şi advocacy la Action Against Hunger.

•           Prof. univ. dr. Erika Cione, Italia, coordonator al Grupului de Acizi Nucleici, Societatea Italiană de Biochimie şi Biologie Moleculară (SIB), Departamentul de Farmacie, Sănătate şi Ştiinţe Nutriţionale, Universitatea din Calabria.

•           Prof. dr. Steven B. Heymsfield, SUA, profesor la Pennington Biomedical Research Center & Louisiana State University System, Tanita (Japonia). Membru al Tanita Medical Advisory Board (Japonia).

•           Laure Soulez Larivière, Paris, Franţa, dietetician-nutriţionist, logoped şi formator specializat în tulburări de deglutiţie, oralitate alimentară, dizabilităţi şi bătrâneţe.

•           Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Coordonator al Programului de Master Academic Avansat în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară.

•           Acad. prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, şef departament Tehnologie Farmaceutică şi Biofarmacie din cadrul Facultăţii de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti. 

•           Conf. univ. dr. Anca Pop, coordonator şi cofondator NutriTerra şi NutriSciLabs, medic specialist, farmacist, coordonator activităţi practice ale departamentului Nutriţie umană sănătoasă, în cadrul Programului de Master Academic Avansat Nutriţie şi Siguranţa Alimentară -  Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti. 

•           Biol. dr. Tatiana Onisei, şef Serviciu Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti. 

•           Prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului „Ana Aslan”, şeful disciplinei de Geriatrie Gerontologie, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

•           Prof. univ. dr. Sanda Creţoiu, UMF „Carol Davila” Bucureşti, doctor în biologie moleculară. Consilier nutriţional şi specialist în siguranţă alimentară. Consilier nutrigenomică,  Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

•           Conf. univ. dr. Ovidiu Peneş MD PhD, specialist ATI – specialist Nutritie Clinică. Managementul vârstei (SUA) - Geriatrie si gerontologie - Terapia durerii, director medical Clinica Managementul Vârstei,  ATI -  Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Facultatea de Medicină, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

•           Conf. univ. dr. Carolina Negrei, coordonator Departamentul de Patologie Nutriţională din cadrul Programului de Master Academic Avansat Nutriţie şi Siguranţă Alimentară,  Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

 




Farmacist