Institutul Clinic Fundeni va avea, din această toamnă, un Laborator Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională de top, prin reabilitarea şi dotarea cu echipamente de ultimă generaţie a unităţii actuale, potrivit unui comunicat de presă transmis de institut.


Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Hotărârea pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională” din cadrul Institutului Clinic Fundeni, informează Agerpres.

Conform documentului, Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, a alocat Institutului Clinic Fundeni suma de 60.631 lei de la bugetul de stat pentru dezvoltarea şi upgradarea imagisticii medicale din cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie.

„Laboratorul Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni va fi dotat cu nouă componente de aparatură medicală care vor forma Sistemul integrat de radiologie şi imagistică. Prin această investiţie, urmărim realizarea procedurilor de radiologie de urgenţă la standarde înalte 24/24 ore prin dezvoltarea unei medicine preventive şi personalizate pentru patologiile cronice, dezvoltarea/diversificarea şi validarea terapiilor din radiologia intervenţională minim invazivă, dezvoltarea şi integrarea inteligenţei artificiale în diagnostic şi urmărirea pacientului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, după aprobarea documentului, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei medicale.

Prin proiect se doreşte achiziţionarea a două computere tomografe multislice din gama de vârf (de 128 şi respectiv 256 de coroane de detectori) care să asigure 24 /24 de ore accesul urgenţelor, un aparat de rezonanţă magnetică cu intensitatea câmpului de 3 T, cu softuri dedicate pentru explorările neuro, vasculare, whole body, abdomino-pelvine, onco, pediatrice, precum şi dotarea cu un angiograf biplan pentru procedurile radiologice minim invazive a pacienţilor cu patologie în principal neurovasculară.

De asemenea, pentru radiologie sunt necesare două ecografe performante, unul pentru segmentul pediatric şi altul pentru adulţi, în asociere cu două aparate de radiologie convenţională cu post de grafie şi scopie, dintre care unul pentru pacienţii pediatrici şi altul pentru adulţi (aparatura existentă datând din anii 2000-2001).

În acest proiect sunt incluse şi două ecografe care vor aparţine Clinicii de Neurologie din ICF pentru pacienţii cu suspiciune clinică de accident vascular cerebral, dintre care unul fix şi altul portabil, cu rol în evaluarea vaselor laterocervicale în suspiciunea de ocluzie/stenoză strânsă arterială şi de Doppler transcranian.

„Achiziţionarea unei aparaturi performante, coroborată cu asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării activităţii medicale este primordială pentru creşterea calităţii actului medical, conform cerinţelor impuse de managementul calităţii în domeniul sanitar, dar şi de provocările majore la care este supus continuu personalul medico-sanitar şi implicit pacienţii în contextul situaţiilor medicale grave ce pot apărea, aşa cum a fost, spre exemplu, pandemia SARS-CoV-2”, a explicat managerul ICF, conf. dr. Anca Coliţă, citată în comunicatul transmis de Institutul Clinic Fundeni.