Compania bio-farmaceutică Takeda şi CLS Behring au format o alianţă împreună cu Biotest, BPL, LFB şi Octapharma pentru a dezvolta un tratament derivat din plasmă împotriva COVID-19. Companiile vor începe, în cel mai scurt timp, să testeze dezvoltarea unui medicament bazat pe imunoglobulină hiperimună policlonală anti-COVID-19, fără branding, care ar putea avea potenţialul de a trata persoanele cu complicaţii severe în urma contactării virusului.

Dezvoltarea acestui tip de medicament necesită donaţii de cantităţi mari de plasmă de la persoanele care s-au recuperat complet după contactarea SARS-CoV-2 şi al căror sânge conţine anticorpii ce pot lupta împotriva virusului. O dată colectată, plasma va fi transportată către centrele de procesare unde va începe procesul de inactivare a virusului în trei etape şi purificare înaintea introducerii sale în produsul finit.

„Este mai important ca niciodată să conştientizăm importanţa disponibilităţii plasmei şi a centrelor de colectare naţionale pentru a putea continua să producem tratamente vitale pentru pacienţii din România. Nu există niciun substitut pentru plasmă, însă am încredere că experienţa noastră ne va ajuta să furnizăm soluţii inovatoare la nivel local. Takeda are o experienţă de peste 50 de ani în cercetare şi inovaţie pentru tratamentele derivate din plasmă”, declară Dominika Kovacs, Country Manager Takeda România.

La rândul său, Bill Mezzanotte, Vice-Preşedinte şi Şeful departamentului de cercetare al CLS Behring spune că „liderii trebuie să conducă în timpul acestei perioade marcate de incertitudine. Nu există niciun dubiu asupra faptului că resimţim cu toţii impactul virusului SARS-CoV-2. Acest efort are scopul de a accelera identificarea unui tratament scalabil şi sustenabil în tratarea pacienţilor care au contactat virusul SARS-CoV-2. Pe lângă unificarea resurselor la nivelul industriei, vom colabora cu guvernele şi mediul academic pentru a iniţia o serie de activităţi esenţiale, precum testarea clinică. Este cel mai eficient mod de a depăşi aceste momente agitate pentru toţi stakeholderii”.

Această colaborare va stimula expertiza tuturor companiilor implicate şi va armoniza eforturile dezvoltate până în prezent de către fiecare dintre ele. Experţi din partea fiecărei companii vor începe să colaboreze pentru colectarea plasmei, dezvoltarea studiilor clinice şi fabricarea tratamentului. Alianţa este deschisă şi altor companii şi instituţii care vor să se alăture acestui efort comun.