Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a spus că numărul ridicat al noilor infectaţi cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă a determinat deja dublarea numărului de paturi dedicate lor la secţia de Boli Infecţioase. Managerul nu doreşte ca, din nou, să fie relocate paturi pentru COVID-19 din alte secţii, întrucât sunt foarte mulţi pacienţi cu alte patologii, în stare gravă, care au nevoie de spitalizare.


„La COVID am dublat deja numărul de paturi, pe secţia de Infecţioase, întrucât numărul pacienţilor era în creştere”, a declarat Cristian Oancea pentru Agerpres. „În ATI, nu aveam niciun loc pe COVID, raportat la ziua de vineri. Nu mai schimbăm alte secţii, pentru a le reloca celor infectaţi cu SARS-CoV-2, deoarece avem foarte foarte mulţi pacienţi în stare gravă cu TBC şi neoplazii pulmonare, plus abcese. Noi mai preluăm şi pacienţi pulmonari din Arad pentru diagnosticare”.

În anul pandemic trecut, când spitalul deservea doar cazurile COVID, patologia tuberculoasă a fost trimisă la Jimbolia şi la sanatoriul de specialitate de la Brad, dar, din luna mai, aceşti bolnavi au fost readuşi la „Victor Babeş”. În acea perioadă, au fost confirmate noi cazuri de TBC, chiar forme severe de boală, cu distrucţie pulmonară avansată, iar culturile, analizele genetice şi confirmările pentru TBC se fac doar la spitalul din Timişoara, unde există singurul laborator de referinţă pe întreaga euroregiune.

Pe de altă parte, Cristian Oancea a atras atenţia asupra acestui nou val de infectări cu SARS-CoV-2 încă de acum jumătate de an, pentru că, susţine el, este o evoluţie ciclică ce apare în epidemii sau pandemii şi, cu cât virusul circulă într-o masă populaţională mai mare, cu atât noile tulpini vor fi mai rezistente şi mai agresive.

„Valul patru a început în urmă cu circa două săptămâni, suntem într-o pantă ascendentă şi ne aşteptăm să continue trendul, pentru că vine sezonul rece, oamenii revin din concedii şi vor începe şi răcelile. (...) Ne străduim să avem un echilibru pentru a deservi totuşi formele de SARS-CoV-2 cu tulpina Delta (cam 99% dintre pacienţii care vin acum cu SARS-CoV-2 au tulpina Delta, care este acum dominantă), dar să mergem şi pe patologia non-COVID, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit”, a explicat dr. Oancea.


Alergologia