Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, spune că medicii pneumologi trebuie să aibă dreptul să dea indicaţie de investigaţie PET-CT (computer tomograf cu emisie de pozitron), ca parte integrantă a procesului de diagnostic şi evaluare, în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar. Astfel, pacientul ar beneficia de un acces mult mai rapid la această investigaţie.


În prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi, arată specialistul, pe contul său de Facebook.

„Având în vedere faptul că medicii pneumologi sunt primii cărora li se adresează pacienţii cu suspiciune de cancer pulmonar sau altă neoplazie toracică, pneumologii fiind cei care indică investigaţiile necesare pentru diagnostic şi stadializare şi care confirmă diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, puncţie/biopsie pleurală, etc), este justificat să poată da şi indicaţia de PET-CT”, scrie dr. Cristian Oancea.

În acest fel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil şi mult mai rapid la această investigaţie, conducând la scurtarea timpului de iniţiere al terapiei.

„Timpul este elementul esenţial pentru pacienţii cu cancer, în mod special pentru cei cu cancer pulmonar, neoplazia care ocupă în acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, acest fapt fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului”, mai arată dr. Cristian Oancea.

Cancerul pulmonar este cel mai dramatic dintre toate neoplaziile, fiindcă nu are simptome specifice, iar pacienţii se prezintă la medicul specialist extrem de târziu.

„În condiţiile în care pe mapamond circa 75 % dintre pacienţi sunt descoperiţi cu neoplasm bronhopulmonar în stadii avansate, când intervenţia chirurgicală efectuată în scop curativ nu este posibilă, investigaţia PET-CT devine fundamentală pentru pacienţi, inclusiv pentru delimitarea limitei operabil/inoperabil”, continuă managerul.

Datele din literatura ştiinţifică susţin faptul că investigaţia PET-CT poate duce la schimbări semnificative în managementul acestor pacienţi în aproximativ 40% dintre cazuri.

Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, oferind informaţii esenţiale despre existenţa şi localizarea tumorii, despre extensia locală sau la distanţă (metastaze), fapt ce permite un diagnostic şi o stadializare precoce şi, implicit, un tratament corect şi rapid instituit.

„În multe cazuri cu multiple comorbidităţi, în care aparent, din investigaţiile aflate la dispoziţia medicului pneumolog, se conturează o soluţie operatorie, PET-CT-ul poate tranşa această problemă. În forme tumorale (macronoduli) decizia de intervenţie post-PET-CT este adesea salutară. La fel în forme metastatice unice. În cazul bolnavilor în vârstă de asemenea PET-CT versus computer tomografia clasică poate fi decisiv în evitarea unor investigaţii invazive, posibil traumatizante”, argumentează dr. Oancea.

Ţinând cont de aspectele prezentate, normele legale ar trebui să permită „abordarea multidisciplinară în diagnosticul, stadializarea şi managementul pacienţilor cu cancer şi accesul la decontarea serviciului medical PET-CT al tuturor persoanelor cu cancer pulmonar care au primit această indicaţie de la un medic pneumolog”, conchide specialistul.


ORL