Guvernul Marii Britanii a anunţat că persoanele cele mai vulnerabile vor avea acces imediat la tratamente cu antiviralul molnupiravir şi cu anticorpi monoclonali.


Potrivit autorităţilor din Marea Britanie, a fost lansat studiul naţional „PANORAMIC”, coordonat de Universitatea Oxford, în strânsă colaborare cu centrele de medicină de familie. Studiul recrutează aproximativ 10.000 de pacienţi cu risc de a dezvolta forme severe de COVID-19, care vor lua tratament cu molnupiravir acasă, după un test RT-PCR pozitiv.

Din data de 16 decembrie, chiar şi persoane din afara studiului, testate pozitiv şi din grupa de risc – pacienţii imunocompromişi, cei cu cancer sau cu Sindrom Down - vor putea să aibă acces imediat fie la tratament cu molnupiravir, fie la combinaţia de anticorpi monoclonali Ronapreve. Tratamentele au drept scop reducerea numărului de spitalizări şi scăderea presiunii asupra sistemului naţional de sănătate (NHS).

Tratamentele de acest tip vin în ajutorul celor care au un sistem imunitar compromis şi pentru care vaccinurile pot fi mai puţin eficiente.

 

Farmacist