Autorităţile din domeniul medical şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal al sângelui contaminat, care a dus la moartea a 3.000 de persoane în Marea Britanie între anii ‘70 şi ’90.


O anchetă publică, care a durat 7 ani, a fost publicată recent, informează AFP şi Agerpres.

Ancheta a vizat contaminarea a mii de britanici cu virusul hepatitei C şi cu HIV, după ce pacienţii au primit transfuzii de sânge. Consecinţele fatale puteau fi, în mare măsură, evitate, susţine în raportul său fostul judecător Brian Langstaff, care a condus investigaţia.

Brian Langstaff a precizat că peste 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat şi alte produse conexe în anii ‘70 şi ’80 din partea Serviciului public Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, rezultatul fiind „vieţi, visuri şi familii distruse”.

Folosirea sângelui infectat, în pofida riscurilor cunoscute, a produs mii de victime şi în SUA, Franţa, Canada şi în alte ţări, parţial după ce deţinuţi din SUA şi oameni din alte grupuri de risc ridicat au primit bani pentru a dona sânge.

În Marea Britanie aproximativ 1.250 de persoane care sufereau de boli ale sângelui au fost infectate cu HIV, dintre care aproximativ 380 de copii, conform anchetei. Trei sferturi dintre cei infectaţi au murit.

„Infecţiile s-au produs pentru că cei în poziţii de autoritate - medicii, serviciile de transfuzii de sânge şi guvernele succesive - nu au pus siguranţa pacienţilor pe primul loc”, a subliniat Langstaff, care a mai precizat că victimele şi urmaşii victimelor au dreptul la compensaţii financiare.

Sângele infectat şi produsele derivate, unele importate din SUA, au fost folosite pentru transfuzii - care nu au fost de fiecare dată necesare din punct de vedere clinic - , precum şi pentru tratarea unor afecţiuni ale sângelui aşa cum este hemofilia.

Bolnavii de hemofilie au primit concentrate Factor 8, deseori importate din SUA sau Austria, care aveau un risc crescut de a produce hepatite. O parte dintre concentrate erau contaminate cu HIV în anii ‘80, conform anchetei, dar autorităţile britanice nu au reuşit să treacă la alternative mai sigure şi au decis în iulie 1983, la un an după ce riscurile au apărut, să nu suspende importul acestora.

Practici de tratament care ar fi putut reduce riscurile nu au fost adoptate, a adăugat judecătorul Brian Langstaff, subliniind că, până în 1984, a fost colectat sânge pentru transfuzii de la deţinuţi, populaţie cu o prevalenţă mai mare a riscului de hepatite.

O parte dintre victime au fost folosite în teste clinice fără a li se aduce la cunoştinţă acest lucru şi fără a li se solicita consimţământul informat.

Ancheta publică britanică, care a fost deschisă în 2018, nu are puterea de a recomanda urmărirea penală pentru cei vinovaţi, mai notează Reuters.





Oncolog