Noul tratament al companiei americane Eli Lilly, aprobat recent de autoritatea britanică de reglementare în domeniul sanitar, ar putea aduce beneficii pentru mii de britanici supraponderali.


Tratamentul ar mai putea ajuta Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) să economisească miliarde de lire sterline, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, citat de Reuters şi Agerpres.

Autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Regatul Unit au dat miercuri, 8 noiembrie, undă verde tratamentului pentru gestionarea greutăţii al companiei Eli Lilly, denumit Zepbound. Medicamentul este cunoscut şi sub denumirea Mounjaro sau tirzepatidă, este un concurent puternic pentru Wegovy de la Novo Nordisk.

„Mounjaro are potenţialul de a ajuta mii de persoane care trăiesc cu obezitate şi de a-i sprijini pe cei care suferă de boli asociate greutăţii - dacă este utilizat în asociere cu dieta şi activitatea fizică. Combaterea obezităţii ar putea contribui la reducerea listelor de aşteptare şi ar putea ajuta NHS să economisească miliarde de lire sterline”, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Steve Barclay.

Barclay a adăugat că sunt necesare aprobări suplimentare înainte ca medicamentul să poată fi decontat de NHS. Tratamentul este injectabil şi se administrează o dată pe săptămână.

Molecula folosită era deja aprobată împotriva diabetului, însă uneori era prescrisă în afara recomandărilor oficiale de către anumiţi medici, dată fiind eficacitatea sa.

Într-un studiu clinic amplu, s-a demonstrat că Zepbound oferă o scădere din greutate semnificativă, a declarat Agenţia americană a medicamentului (FDA), într-un comunicat. Medicamentul aparţine unei noi generaţii de tratamente, imitând un hormon gastrointestinal (GLP-1) care activează receptorii din creier cu rol în reglarea apetitului.

 

 


Pediatru