Cei mai mulţi medici din Rusia nu sunt de acord cu ideea de a-şi administra vaccinul anti-COVID produs chiar de ţara lor din cauza datelor insuficiente legate de acesta şi a procedurii extrem de rapide prin care a fost testat şi aprobat, arată un sondaj la care au pariticipat peste 3.000 de doctori, relatează Reuters, citată de HotNews.ro.


Valdimir Putin l-a prezentat în această săptămână, Rusia fiind astfel prima ţară din lume care pretinde că a omolgat un vaccin împotriva noului coronavirus. La finalul acestei luni ar urma să fie lansată campania de vaccinare a medicilor, pe bază de voluntariat.

Vaccinul, botezat „Sputnik V” în semn de omagiu faţă de primul satelit din lume lansat de URSS în 1957, încă nu a parcurs toate testele finale, iar unii oameni de ştiinţă se tem că Rusia favorizează astfel propaganda în detrimentul siguranţei cetăţenilor.

Un sondaj la care au participat 3.040 de medici şi specialişti în domeniul sănătăţii publice, elaborat de aplicaţia „Doctor's Handbook” şi citat vineri de RBC, arată că 25% dintre aceştia nu sunt pregătiţi să fie vaccinaţi, în timp ce 24,5% ar fi gata să se supună procedurii.

Doar o cincime dintre cei chestionaţi au declarat că ar recomanda vaccinul pacienţilor, colegilor şi prietenilor.

Îndoielile lor sunt împărtăşite de o serie de ruşi care spun că se tem să încerce vaccinul, în vreme ce alţii au preluat discursul guvernului şi susţin că scepticismul internaţional faţă de vaccin este cauzat de „invidie”.