Membrii FABC protestează în legătură cu neimplementarea Planului naţional de combatere şi control al cancerului şi pentru faptul că viaţa pacienţilor oncologici continuă să fie „un calvar”.


Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat că, potrivit unei statistici europene, în fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer, printre aceştia aflându-se şi copii.

„Este o statistică europeană, nu este o statistică făcută în România, că n-avem de unde”, a declarat Cezar Irimia, citat de Agerpres.

El a susţinut că viaţa bolnavilor de cancer „este un calvar” deoarece ministrul Sănătăţii „a ales să nu implementeze Planul naţional de cancer, care a fost legiferat în noiembrie anul trecut”.

„Domnul ministru, în acest moment, se situează mai presus decât legea, încalcă şi Constituţia României şi nu păţeşte nimic, se plimbă ba în străinătate, ba în ţară. (...) Deci, noi nu mai contăm în această ecuaţie. Se înşală domnul ministru pentru că acţiunile noastre vor continua, nu vom mai recurge la această formă de protest, că totuşi suntem pacienţi şi chiar şi astăzi ne-am expus aici foarte mult. Deci următoarele acţiuni ale noastre vor fi în justiţie, în presa locală, internaţională, vom informa ambasadele europene şi nu numai din România despre încălcarea drepturilor noastre, despre faptul că în România nu se respectă legea şi despre faptul că în România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit acestuia, anual, în România sunt diagnosticate cu cancer în jur de 100.000 de persoane şi peste jumătate pierd lupta cu boala.

„În România, pentru diagnosticare corectă se aşteaptă între două luni şi jumătate şi şase luni. Cancerul bronhopulmonar e cel mai vitregit, ştiind că este un cancer agresiv şi mulţi nu mai ajung să se investigheze, nu mai apucă să fie investigaţi, pentru că mor între timp”, a arătat el.

Cezar Irimia a precizat că Planul naţional de combatere şi control al cancerului propus de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer este unul foarte bun, acceptat de Uniunea Europeană.

Irimia a afirmat că următorul pas va fi acţionarea în judecată a Ministerului Sănătăţii.

„Vreau să îi transmit domnului ministru că celula malignă nu are culoare politică”, a punctat Cezar Irimia.

 

 

Oncolog