Plecând de la tema din acest an a Zilei mondiale a sănătăţii, „Planeta noastră, sănătatea noastră”, reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti precizează că sănătatea reprezintă un domeniu prioritar, care ar trebui să inereseze întreaga societate. Mesajul CMB este: „Oraş sănătos pentru o populaţie sănătoasă!”.


Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire la nivel populaţional şi reprezintă cel mai mare risc pentru sănătatea mediului, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor Bucureşti. Calitatea aerului a scăzut considerabil în ultimii ani, în special în zonele urbane.

„Poluarea aerului poate avea efecte negative asupra întregului organism. În funcţie de tipul de poluant impactul asupra organismului este diferit. Creşterea PM 2,5 sau PM 10 favorizează creşterea cazurilor de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă, cancer pulmonar, acccident vascular cerebral, pneumonii repetate şi nu în ultimul rând afectarea reproducerii. Creşterea cantităţii de dioxid de sulf (SO2) poate cauza, potrivit specialiştilor, dureri de cap, anxietate, reacţii alergice, tulburări de respiraţie, boli cardiovasculare. Creşterea dioxidului de azot (NO2) poate afecta funcţia hepatică, funcţia splinei, cu impact asupra imunităţii prin toxicitate directă asupra sângelui”, se arată în comunicat.

La fel ca multe alte capitale europene, Bucureştiul este unul dintre oraşele cu un grad ridicat de poluare. Capitala României se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte calitatea aerului. Este oraşul cu cea mai mare concentraţie de NO2 înregistrată, comparativ cu alte capitale europene, şi ocupă locul trei pe lista oraşelor cu cea mai mare concentraţie de PM 10.

„Poluarea reprezintă o adevărată ameninţare la sănătatea noastră, a tuturor. (...) Avem nevoie de acţiuni concrete, prin care să protejăm mediul (...) În acest fel, ne protejăm sănătatea, ne protejăm pe noi şi oferim generaţiilor viitoare şansa la o viaţă mai sănătoasă, pentru că rezultatele unor astfel de acţiuni sunt vizibile pe termen lung”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Plecând de la tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii, „Planeta noastră, sănătatea noastră”, reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, precizează că sănătatea reprezintă un domeniu prioritar ce priveşte şi trebuie să privească întreaga societate.

Mesajul CMB cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2022 este „Oraş sănătos pentru o populaţie sănătoasă!”.

 



ORL