Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat, până la data de 21 aprilie, 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută, înregistrate la copii cu vârstă între o lună şi 16 ani. Ministerul Sănătăţii face precizări privind cazul apărut în România.


Cazurile raportate de OMS au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică şi icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Cazul din România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

Starea copilului este stabilă: fetiţa primeşte medicaţie simptomatică şi este, în continuare, spitalizată. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătura epidemiologică cu alt caz raportat de către OMS Europa.

Raportarea a avut la baza definiţia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică.

„Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, se arată în comunicat.




Pediatru