La Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraş, a avut loc un eveniment „de o gravitate deosebită”, arată Ministerul Sănătăţii. O femeie gravidă nu a fost asistată şi supravegheată de personalul spitalului şi a născut în spaţiul exterior Compartimentului de Primiri Urgenţe.


Luni, 31 iulie, în jurul orei 5.00, o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Urziceni, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Cu toate că în spital există o secţie de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată, însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenţei medicale.

„Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgenţă 112, care a trimis o maşină aflată în imediata apropiere. Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată şi însoţită până la masina Ambulanţei, ceea ce a determinat declanşarea naşterii în spaţiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanţei”, se mai arată.

În momentul de faţă, copilul şi mama sunt în stare bună şi sunt internati la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Inspecţia Sanitară de Stat s-a deplasat la faţa locului pentru control şi pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislaţiei în vigoare.

În cursul după amiezii va avea loc o videoconferinţă a ministrului Sănătăţii cu toate Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a revizui şi a aduce din nou în atenţia autorităţilor locale care au în subordine spitale responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenţei medicale şi protejării sănătăţii cetăţenilor din comunităţile pe care le conduc, se subliniază în comunicat.

O femeie a născut pe stradă, ajutată de echipajul de pe ambulanţă, după ce ar fi fost refuzată de Spitalul Urziceni, a scris pe Facebook ambulanţierul Marian Iordache.

„Săptămâna începe cu o nouă viaţă! În această dimineaţă, în jurul orei 6.00, echipajul 97 al SAJ Ialomiţa, substaţia Urziceni, a asistat la naştere o tânără de 24 ani, mama celei de-a treia fetiţe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele Gabriela Dobra pentru profesionalism şi implicare! P.S. Aş atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total şi nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanţa. Un caz cu happy end, dar nu toate se pot încheia aşa”, scrie în postare.

Poliţia anunţă că s-a autosesizat şi face cercetări pentru abuz în serviciu.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, IPJ Ialomiţa s-a autosesizat. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. S-a constituit o echipă de cercetare la nivelul Poliţiei municipiului Urziceni şi se fac în acest moment verificări cu privire la toate aspectele. S-a deschis un dosar penal în cauză”, au precizat, pentru Agerpres, reprezentanţii IPJ Ialomiţa.

Sursă foto: Facebook Marian Iordache
 

 



ORL