Având în vedere sesizările din ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge, ministrul Sorina Pintea a verificat, marţi, activitatea Centrului de Transfuzii Bucureşti şi a făcut un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

„Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1000-1500 componentei/zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 300 -500 compunente/zi. De exemplu, ieri au fost numai 120 de persoane care au intrat în centru cu intenţia de a dona, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare. Fac apel la populaţie să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă. Vom reorganiza reţeaua de transfuzii si întreg domeniul”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

În lunile de vară, în perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu lipsa de donatori. La centrele de transfuzii se prezintă cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Însă, nevoia de sânge este mai mare în această perioadă din cauza numeroaselor accidente rutiere şi a operaţiilor programate.