Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că nu se ştie cât va mai dura până când se va reveni la libertatea de dinainte de pandemie, şi că este „foarte probabil” că lumea va trebui să trăiască, „într-un fel sau altul”, cu o formă sau alta a coronavirusului.


Întreaga umanitate va trebui să găsească moduri de a convieţui cu acest virus, a mai spus ministrul, citat de Agerpres. „De modul în care scăpăm sau gestionăm acest virus o să depindă capacitatea noastră de a ne plasa în această lume mare. Dacă o să rămânem cu o ghiulea atârnată de picior, fără să gestionăm criza, cu un sistem medical slăbit, asta o să impacteze tot viitorul acestei naţiuni”, a afirmat ministrul în cadrul unei videoconferinţe.

El a spus că, în prezent, România se află în al treilea val de pandemie şi se cunosc mult mai multe lucruri decât în urmă cu un an şi există mai multe resurse la îndemână, în principal vaccinurile.

„În momentul acesta ştim că, în condiţiile apariţiei unor noi tulpini, dacă nu respectăm anumite reguli, ştim că în faţă avem o prăpastie despre care putem să ne întrebăm cât este de adâncă. Statul, prin toate autorităţile sale, a pus un gard, dacă vreţi, sau un zid. (...) Noi toţi ar trebui să avem conştiinţa faptului că după acel zid (...) este o prăpastie, şi să nu facem nimic în legătură cu asta înseamnă că împingem oamenii sau să îi lăsăm în braţele bolii şi morţii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în domeniul medical, fie că se vorbeşte despre infrastructură, resurse umane, reglementări sau vaccinare, calea este cea a onestităţii. „Dacă vorbim despre infrastructură, atunci, onest vorbind, ştim cu toţii că s-a investit nu numai puţin, dar s-a investit şi prost. Ştim cu toţii că, pentru a face lucrurile mult mai bine pe viitor, avem nevoie să construim capacitatea statului de a implementa proiecte. Avem un exemplu cât se poate de clar de eşec al statului în a implementa proiecte pentru care deja exista finanţare. Spitalele regionale sunt doar un exemplu”.

În opinia sa, este nevoie de onestitate şi dacă se vorbeşte despre resursa umană din sectorul sanitar. „Ştim că salariile au fost ajustate într-o direcţie bună, ştim că există încă inechităţi, ştim că angajările nu s-au făcut totdeauna aşa cum se cuvine, ştim că nu avem o strategie a resurselor umane pe care să o urmăm cu toţii indiferent dacă la putere este un partid sau altul”.Farmacist