Companiile farmaceutice Moderna şi Pfizer-BioNTech se vor înfrunta în tribunale din Londra şi din alte oraşe, în procese care privesc paternitatea şi dreptul de a utiliza tehnologia ARN mesager - crucială în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID.


Un astfel de proces are loc la Londra, unde compania americană Moderna acuză partea adversă că a încălcat două brevete europene asociate cu vaccinul său dezvoltat împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, informează AFP şi Agerpres.

Înalta Curte din Londra va analiza „încălcările şi validitatea brevetelor EP 949, respectiv EP 565”, potrivit unei declaraţii făcute de un purtător de cuvânt al companiei Moderna.

Gigantul american Pfizer şi compania germană BioNTech au răspuns acuzaţiilor formulate de Moderna, spunând că brevetele în cauză nu sunt valide.

Un al doilea proces se va deschide la începutul lunii mai: Pfizer şi BioNTech vor contesta angajamentele asumate de Moderna în timpul pandemiei, de a nu da în judecată laboratoare care folosesc tehnologia sa aflată la baza vaccinurilor utilizate în lupta împotriva pandemiei.

Un purtător de cuvânt de la Moderna a explicat că laboratorul american şi-a asumat acel angajament în perioada de vârf a pandemiei, dar a amendat ulterior angajamentul, în martie 2022.

De altfel, Moderna s-a angajat să nu deschidă procese privind producţia de vaccinuri bazate pe tehnologia sa împotriva pandemiei de COVID-19 contra ţărilor sărace. Potrivit producătorului american, litigiile sale în curs de desfăşurare vizează ţările bogate, cum ar fi Statele Unite şi ţări din Europa – o astfel de procedură a început deja în Belgia.

În SUA şi Germania, Moderna a deschis procese încă din august 2022 împotriva Pfizer şi BioNTech.

 

 


ORL