Reprezentanţii Pfizer-BioNTech au anunţat lansarea unui studiu de fază 1 privind un vaccin candidat pe bază de ARN mesager, care combină protecţia contra gripei şi a COVID-19.


Un vaccin combinat care utilizează tehnologia ARNm „ar putea simplifica practicile de vaccinare împotriva acestor doi agenţi patogeni respiratori, ceea ce ar putea duce la o mai bună acoperire vaccinală pentru ambele boli”, a declarat Annaliesa Anderson, director ştiinţific la Pfizer, într-un comunicat, preluat de AFP şi Agerpres.

Pfizer şi BioNTech se alătură altor laboratoare care încearcă să dezvolte un vaccin combinat: Moderna a dat startul unui studiu de fază 1 asupra unui vaccin combinat, iar laboratorul american de biotehnologie Novavax a anunţat „rezultatele pozitive ale studiului clinic de faza 1 şi 2” a unui vaccin candidat de acest tip.

Tehnologia ARNm permite transmiterea unei comenzi către celulele umane, pentru ca acestea să producă proteinele prezente în virus, cu scopul de a „antrena” sistemul imunitar să îl recunoască şi să îl neutralizeze.

Faza de testare va avea drept scop descoperirea „potenţialului vaccinurilor ARNm care vizează mai mult de un agent patogen”, a declarat Ugur Sahin, CEO şi cofondator al BioNTech, citat în comunicat.





ORL