Compania farmaceutică Moderna a anunţat că a dat în judecată grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech pentru încălcarea unor brevete, atunci când au dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 autorizat în SUA. Reprezentanţii Moderna susţin că cele două laboratoare au copiat o tehnologie pe care compania o dezvoltase cu mai mulţi ani înainte de declanşarea pandemiei.


Plângerea judiciară a fost depusă la Tribunalul Districtual din Massachusetts şi la Tribunalul Regional din Dusseldorf, au precizat reprezentanţii Moderna într-un comunicat preluat de Reuters şi Agerpres.

„Am deschis aceste procese pentru a proteja platforma tehnologiei noastre novatoare ARN mesager, pe care noi am inventat-o, în care am investit miliarde de dolari pentru a o crea şi pe care am patentat-o în timpul deceniului care a precedat pandemia de COVID-19”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stéphane Bancel.

Cu o vechime de doar un deceniu, compania Moderna, al cărei sediu general se află în Cambridge, Massachusetts, a fost un actor inovator în dezvoltarea tehnologiei vaccinurilor cu ARN mesager.

Compania germană BioNTech lucra la rândul ei în acest domeniu de cercetare în momentul în care a încheiat parteneriatul cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Vaccinul anti-COVID produs de Moderna - singurul său produs comercial de până acum - a generat venituri de 10,4 miliarde de dolari în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a generat venituri de 22 de miliarde de dolari în 2022.

Moderna susţine că alianţa Pfizer-BioNTech a copiat, fără permisiunea ei, tehnologia ARN mesager pe care Moderna o brevetase între 2010 şi 2016, cu mulţi ani înainte ca boala COVID-19 să apară şi să se extindă la nivel global.

La începutul pandemiei, Moderna a spus că nu îşi va activa brevetele sale anti-COVID, pentru a ajuta astfel alţi producători să dezvolte vaccinuri proprii, mai ales pentru ţările cu venituri mici şi medii. Însă, în martie 2022, Moderna a precizat că se aşteaptă ca o serie de companii, precum Pfizer şi BioNTech, să îi respecte drepturile sale de proprietate intelectuală. Moderna a declarat că nu va solicita despăgubiri pentru nicio activitate comercială desfăşurată înainte de data de 8 martie 2022.

 

 

Psihiatru (2)