MSD a anunţat multiple iniţiative ştiinţifice de anvergură pentru combaterea COVID-19, urmărind accelerarea dezvoltării a două vaccinuri candidate, aflate în fază preclinică de cercetare, şi a unui molecule antivirale. Astfel, compania a anunţat achiziţia Themis Bioscience şi colaborarea cu IAVI.


„Având în vedere moştenirea şi expertiza noastră unică în descoperirea şi dezvoltarea de vaccinuri şi medicamente anti-infecţioase, MSD are responsabilitatea de a se alătura eforturilor comunităţii ştiinţifice de a descoperi noi medicamente şi vaccinuri pentru a pune capăt acestei pandemii”, a declarat Kenneth C. Frazier, Preşedinte şi CEO, MSD. „Compania MSD este dedicată în totalitate dezvoltării unor soluţii eficiente ca răspuns la problemele cauzate de pandemia COVID-19, şi ştim că succesul va necesita colaborare globală între ţări şi companii şi nu numai. Astăzi, suntem mândri de efortul nostru imediat, conştiincios şi concertat de a identifica unele dintre cele mai promiţătoare soluţii la această provocare globală şi de a ne folosi resursele pentru a accelera aceste eforturi. Ne vom asigura că toate aceste programe au resursele şi atenţia de care au nevoie pentru a învinge pandemia COVID-19. De asemenea, vom face în aşa fel încât orice vaccin sau medicament pe care îl dezvoltăm ca răspuns la această pandemie să fie accesibil la nivel Mondial”, a adăugat acesta.


Colaborarea MSD- IAVI

MSD a încheiat un acord de colaborare cu IAVI, organizaţie de cercetare ştiinţifică non-profit, pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Conform acordului, IAVI şi MSD vor lucra împreună pentru dezvoltarea şi evaluarea clinică globală a unui vaccin candidat împotriva virusului SARS-CoV-2, proiectat şi conceput de oamenii de ştiinţă IAVI. Vaccinul candidat se află în stadiul de dezvoltare preclinică, iar studiile clinice sunt planificate să înceapă în cursul anului 2020. MSD va conduce formalităţile de reglementare la nivel global. Ambele organizaţii vor colabora pentru a dezvolta vaccinul şi pentru a-l face accesibil la nivel global, dacă va fi aprobat. De asemenea, MSD a semnat un acord cu Autoritatea de Cercetare şi Dezvoltare Avansată Biomedicală (BARDA), parte a biroului Secretarului Asistent pentru Pregătire şi Răspuns în cadrul unei agenţii a Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane din Statele Unite, pentru a oferi finanţare pentru acest efort.

„COVID-19 reprezintă o enormă provocare ştiinţifică, medicală şi de sănătate globală. MSD colaborează cu organizaţii de pe tot globul pentru a dezvolta medicamente anti-infecţioase şi vaccinuri care au scopul de a atenua suferinţa cauzată de infecţia SARS-CoV-2 ”, a declarat dr. Roger M. Perlmutter, Preşedinte, MSD Research Laboratories.

Dezvoltarea preclinică a vaccinului VrSV, inclusiv activitatea de dezvoltare a vaccinului candidat anti SARS-CoV-2, este realizată de oamenii de ştiinţă de la IAVI Design and Development Laboratory (DDL), New York. Acest program este parte componentă a unui efort de lungă durată pentru dezvoltarea vaccinurilor VrSV pentru HIV, precum şi a altor boli infecţioase emergente, cum ar fi febra Lassa, Marburg şi Ebola Sudan, sub conducerea Dr. Swati Gupta, şeful Departamentului pentru Bolilor Infecţioase Emergente şi Strategie Ştiinţifică, IAVI.


MSD achiziţionează Themis Bioscience

De asemenea, MSD a anunţat achiziţia Themis Bioscience, o companie axată pe dezvoltarea de vaccinuri şi terapii imuno-modulatoare pentru boli infecţioase şi cancer.

Themis are în dezvoltare un spectru larg de vaccinuri candidat şi terapii imuno-modulatoare dezvoltate folosind platforma sa inovativă de virus pentru rujeolă bazată pe un vector dezvoltat iniţial de oamenii de ştiinţă de la Institutul Pasteur, un institut european de renume în cercetarea vaccinurilor, şi autorizat exclusiv către Themis, pentru anumite aplicaţii. În martie, Themis s-a alăturat unui consorţiu împreună cu Institutul Pasteur şi Centrul de Cercetare a Vaccinului de la Universitatea din Pittsburgh, susţinut de finanţarea Coaliţiei pentru Epidemie Preparare Inovaţii (CEPI), pentru a dezvolta un vaccin candidat care vizează SARS-CoV-2 şi prevenirea COVID-19.

„Bazându-se pe activitatea de pionierat a Institutului Pasteur, echipa Themis se bucură de o expertiză puternic specializată care completează capacităţile proprii ale MSD în descoperirea, dezvoltarea, producerea şi distribuţia globală a vaccinurilor”, a declarat dr. Roger M. Perlmutter, preşedinte, MSD Research Laboratories. „Suntem dornici să ne unim punctele forte, atât pe termen scurt, pentru a dezvolta un vaccin COVID-19 eficient, cât şi pentru a construi o capacitate de pregătire pandemică îndreptată către agenţii emergenţi care ar putea reprezenta o viitoare ameninţare epidemică”, a adăugat dr. Roger M. Perlmutter, preşedinte, MSD Research Laboratories.

Achiziţia planificată se bazează pe o colaborare continuă între cele două companii pentru a dezvolta un vaccin candidat dezvoltat folosind platforma inovatoare bazată pe vectorul pentru virusul rujeolic şi va accelera dezvoltarea vaccinul candidat anti COVID-19 al Themis. Vaccinul candidat este în stadiul de dezvoltare pre-clinică, iar studiile clinice sunt planificate să înceapă în 2020.


Colaborarea MSD - Ridgeback Bio

Totodată, MSD şi Ridgeback Bio au încheiat o colaborare pentru dezvoltarea EIDD-2801, o moleculă candidat antivirală, cu administrare orală, în prezent în curs de dezvoltare clinică timpurie pentru tratamentul COVID-19.

În studiile preclinice, EIDD-2801 a demonstrat activitate antivirală împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, precum şi coronavirusurile responsabile de MERS şi SARS. Compania MSD va fi responsabilă de dezvoltarea clinică,  procesul de înregistrare la autorităţile competente, precum şi de fabricaţie.  Molecula este în prezent evaluată în studiile clinice de fază timpurie.

„În completarea eforturile noastre de a dezvolta potenţialele vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, am evaluat, de asemenea, propriile noastre anti-virale, precum şi pe cele din surse externe pentru potenţialul lor de a trata pacienţii cu COVID-19", a spus dr. Roger M. Perlmutter, preşedinte, MSD Research Laboratories. „Evaluarea clinică a EIDD-2801 la pacienţii cu COVID-19 este abia la început, acum studiile de faza 1 au demonstrat că acest compus este bine tolerat. Întrucât studiile preclinice demonstrează că EIDD-2801 are proprietăţi antivirale puternice împotriva tulpinilor multiple de coronavirus, inclusiv SARS-CoV-2, suntem dornici să progresăm către următoarea fază a studiilor clinice, cât mai rapid şi cu responsabilitate”, a adăugat acesta.