Echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a optimizat aplicaţia RO Vaccinare şi a implementat două funcţionalităţi noi, în ajutorul celor vaccinaţi care vor să se programeze pentru doza booster şi a persoanelor imunocompromise care au nevoia de doza suplimentară.


Din data de 8 noiembrie, persoanele care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson pot să primească doza de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN mesager - Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna. Opţional, la cerere, beneficiarii vaccinaţi cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson, se arată într-un comunicat al CNCAV.

În sprijinul beneficiarilor, echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a optimizat aplicaţia RO Vaccinare şi a implementat două funcţionalităţi noi:

  • posibilitatea de programare la doza de rapel (booster) pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson. Singura condiţie pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze.
  • programarea automată la doza a 3-a (suplimentară), pentru persoanele imunocompromise care aleg să se vaccineze cu unul dintre cele două  vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Persoanele imunocompromise care au o recomandare medicală pentru administrarea unei scheme de vaccinare formată din 3 doze cu unul dintre vaccinurile ARN messager (Pfizer sau Moderna) se programează în platforma informatică urmând paşii standard pentru primele doze, iar la administrarea dozei în centrul de vaccinare vor fi înscrişi în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) într-o categorie distinctă.

Ulterior, după administrarea dozei a doua, indiferent de tipul de vaccin administrat, platforma de programare va genera automat o programare pentru doza 3 suplimentară, la un interval de 28 de zile.

Programarea pentru doza 3 suplimentară se poate vizualiza, anula sau reprograma din platforma RO Vaccinare de către fiecare beneficiar. Pentru persoanele cu schemă completă formată din 3 doze, se poate administra doza 4 (booster) la un interval de 180 de zile de la doza 3.

Persoanelor cărora li se administrează aceste doze li se vor putea genera certificate noi din platforma Certificate Covid, în care să fie prezentat numărul actualizat de doze administrate. „Recomandăm persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson să îşi genereze certificatul digital UE privind COVID-19 înainte de efectuarea dozei de rapel cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, fiindcă valabilitatea certificatelor care au înscrisă cea de a doua doză Pfizer sau Moderna, pe teritoriul României, începe după 10 zile de la data vaccinării”, se mai arată în comunicat.

Beneficiarilor li se reaminteşte că:

  • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile de la Pfizer BioNTech sau de la Moderna se recomandă efectuarea dozei de rapel cu acelaşi tip de produs; opţional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel;
  • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul de la AstraZeneca, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm.

Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaţionale:

  • persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar şi social, personal din educaţie);
  • persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).


Alergologia