Tratarea grefelor de piele înainte de transplant creşte considerabil rata de acceptare a organului donat, au descoperit cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women's din Boston, SUA, în urma experimentelor de laborator. Descoperirile acestora au fost publicate în jurnalul Nature Communications, în luna august.

Observaţiile clinice ne-au determinat să începem experimentele de laborator”, explică dr. Leonardo V. Riella, co-autorul lucrării. Transplantul de piele are o rată mult mai ridicată de respingere a organului, în comparaţie cu celelalte tipuri de transplant. Am vrut să aflăm de ce.”

În urma experimentelor pe şoricei de laborator, cercetătorii au identificat un subset de celule – denumite celule dendritice CD103+ – care joacă un rol principal în respingerea noului organ. În absenţa acestor celule, oamenii de ştiinţă au observat că există mai puţine semnale de activare a sistemului imunitar la pacientul primitor, iar grefa de piele supravieţuieşte o perioadă mai îndelungată.

În plus, echipa a încercat să prevină respingerea organului prin tratarea grefei înainte de transplant. Grefele de piele au rezistat mai mult atunci când au fost incubate, înainte de transplant, împreună cu o proteină micobacteriană antiinflamatoare.

În prezent, cele mai multe tratamente pre şi post transplant se axează pe primitor, prin administrarea de medicamente imunosupresoare”, explică dr. Riella. Noi propunem o terapie complementară de tratarea a organului înainte de transplant. Această strategie ar putea să aibă multe efecte pozitive, întrucât s-ar axa pe o parte a sistemului imunitar pe care imunosupresoarele nu o influenţează”.

Echipa de cercetători din Boston plănuieşte să testeze, în continuare, siguranţa şi eficienţa acestei metode prin studii preclinice, iar dacă acestea se dovedesc de succes, să desfăşoare şi un studiu clinic de fază I în anii ce urmează.

 

 

Sursa: Science Daily